Metsä

Koneviesti: Taimikoita voi raivata myös koneella – Se on Arto Tapion ansiota, hän keksi monen tunteman raivauspään

Kemijärveläiset Arto Tapio ja Vesa Heikkilä ovat kehittäneet raivauslaitteen, jonka voi kiinnittää kuormaimella varustettuun traktoriin, pieneen kaivuriin tai metsäkoneeseen.
Uolevi Oristo
Pieni kaivuukone on kooltaan ja hinnaltaan sopiva raivauspään alustakoneeksi. Yhdistelmällä mahtuu kulkemaan ahtaissakin paikossa. Tapion koneen maastokykyä on parannettu pohjapanssarilla, jonka varassa kone liukuu suolla.

”Koneellisia raivausmenetelmiä on pakko kehittää, sillä raivaus- ja harvennusrästit kasvavat koko ajan, ja osaavasta työvoimasta on kova pula”, toteaa Tapio-raivauspään kehittäjä Arto Tapio. Hänen mukaansa harvennukseen soveltuvan laitteen tulisi olla hankintahinnaltaan kohtuullinen ja helposti siirrettävä, jotta raivaustyön hinta kiinnostaa metsänomistajia, ja työvoima- ja konekustannus saataisiin katettua.

Tapio-raivauspäässä on sirkkeliä muistuttava, pyörivä terä, joka valmistetaan vesileikkaamalla. Terän raivaustyöhön ja ensiharvennukseen sopiva hammastus löytyi lukuisia vaihtoehtoja kokeilemalla. Terä on asennettu hydraulimoottorin akselille. Moottorin koko on 90 kuutiota. Terä kaataa heinät ja rungot aina 20 sentin läpimittaan asti. Laitetta voidaan käyttää myös laikutukseen ja runkojen siirtoon.

Arto Tapio on asentanut raivauspään noin neljän tonnin painoiseen Kubota U 35 -kaivuriin, johon on asennettu pohjapanssari sekä hydrauliikkaöljyn lauhdutin. Tukeva pohjapanssari toimii ”suksena”, jonka varassa kone voi ryömiä maastossa pehmeiden paikkojen yli. Käytetty kaivuri on hyvä ja edullinen peruskone. Alustakoneeksi soveltuu myös metsäkone tai kuormatraktori

Raivauspää on kiinnitetty kallistettavaan kauhankiinnikkeeseen, jolla päästään riittävän moneen liikesuuntaan. ”Kauhanpyörittäjä lisäisi terän kääntömahdollisuuksia, mutta samalla mahdollisuudet käyttää terää väärin kasvaa. Kauhanpyörittäjä on painava, jolloin tarvitaan suurempi ja kalliimpi kone”, toteaa Arto Tapio.

Kapea kaivuri ei myöskään tarvitse isoja uria. Puomi on kuitenkin sen verran lyhyt, että kaivuria on siirrettävä usein, ja liikkumista autettava puomilla. Tapion kehittämässä raivauslaitteen rungossa on kynnet, jotka tarttuvat hyvin maahaan ja helpottavat kaivurin siirtoa. Uusin varuste on kynsien tilalle vaihdettava puutavarapihti, jota voidaan käyttää kaadettujen puiden siirtoon ja kuormaukseen.

Raivaustyömaalla terä kaataa pienet puut nopeasti. Kaatuvat puut eivät haittaa työtä, sillä niiden kaatumissuuntaa voidaan ohjata puomin avulla. Harvennuspään käyttö kuitenkin vaatii harjoittelua, sillä terän halkaisija on yli 50 sm. Terää on osattava ahtaissa paikoissa kallistaa oikealla tavalla, jotta se mahtuu puiden väliin. Työsaavutus on 1–2 hehtaaria työvuorossa. Tapio-raivauslaitteen yksityiskohtia on patentoitu. CE-merkillä varustettu laite on tarkoitettu oman käytön lisäksi myös myyntiin.

Harvennuspää maksaa varusteista riippuen 14–20 000 euroa. Tapio arvioi, että toimivan yhdistelmän hinnaksi tulee noin 75 000 euroa.

Katso kuvat ja lue koko juttu Tapio-raivauspäästä Koneviestin nettisivuilta!

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI