Metsä

Aurinkoinen ja lämmin viime kesä pulskisti puuntaimet tanakoiksi – taimia istutetaan Suomen metsiin tänäkin vuonna yli 150 miljoonaa kappaletta

”Melkein sai jarrulla seisoa, etteivät taimet kasvaisi liian isoiksi”, sanoo Fin Forelian toimitusjohtaja Timo Salminen.
Kimmo Haimi
Miikka Kankaanpää (vas.) haki pari viikkoa sitten Fin Forelian taimitarhalta Nurmijärveltä 40 lavaa eli noin 216 000 puuntaimea asiakkaalle Kristiinankaupunkiin. Trukkia lastauksessa ajoi Jyrki Isokallio

Tänä keväänä istutettavien metsäpuiden taimien pitäisi olla huippulaatuisia: tanakoita ja elinvoimaisia, kiitos aurinkoisen ja helteisen viime kesän.

Taimitarhoille kasvukausi oli lähes paras mahdollinen, kun valoa ja lämpöä riitti koko kesän.

”Kuivuus ei haitannut, koska tarhat ovat lähellä jokia ja järviä, joista saadaan kasteluvettä. Melkein sai jarrulla seisoa, etteivät taimet kasvaisi liian isoiksi”, Fin Forelian toimitusjohtaja Timo Salminen sanoo.

Fin Forelia tuottaa tänäkin vuonna hieman yli 50 miljoonaa metsäpuun taimea, mikä on noin kolmannes metsänviljelyyn Suomessa käytetyistä taimista.

Taimitarhoilta lähtee lähiviikkoina päivittäin rekkakuormia asiakkaille eri puolille maata. Fin Forelian suuria asiakkaita ovat muun muassa metsänhoitoyhdistykset, metsäyhtiöt, Metsähallitus, kaupungit ja seurakunnat.

”Myymme toki myös pieniä eriä yksittäisille metsänomistajille, jotka tulevat hakemaan itse taimensa suoraan tarhalta.”

Taimia tuottavat yritykset pyrkivät siihen, että tuotanto sovitetaan saatujen tilausten mukaan. Turhaa tuotantoa halutaan välttää.

”Nyt olemme myyneet tukkuasiakkaillemme kevättä 2020 ja 2021 eteenpäin”, Salminen sanoo.

Matti Myöhäisille voi silti hänen mukaansa löytyä vielä joitakin pieniä eriä, vaikka ennakkotilausta ei olisikaan tehnyt.

”Kannattaa soitella tarhoille, sillä jotkut asiakkaat saattavat vielä peruuttaa tai pienentää tilauksiaan. Mäntyä löytynee helpommin kuin kuusta tai koivua.”

Kuusen taimia on tarjolla sekä 1- että 2-vuotiaita. Männyt ovat kaikki 1-vuotiaita.

”Jos on oikein rehevä ja heinittyvä kohde, silloin suosittelisin 2-vuotiasta, mutta jos on helpompi hyvin muokattu paikka, niin siinä kyllä 1-vuotiaskin pärjää”, Salminen neuvoo.

Fin Forealia tuottaa taimia neljällä tarhalla: Nurmijärvellä, Saarijärvellä, Savonlinnassa ja Rovaniemellä.

Tuotannosta kuusen osuus on hieman yli 70 prosenttia ja männyn vajaa 30. Rauduskoivua on 2–3 prosenttia.

Kuusen osuus istutuksista on suuri Oulun eteläpuolisessa Suomessa. Mäntyvoittoiset alueet ovat pohjoisessa, mikä näkyy myös Fin Forelian tuotannossa.

”Rovaniemen tarha kasvattaa enemmän mäntyä kuin meidän kolme muuta tarhaa yhteensä”, Salminen kertoo.

Osana Metsähallitusta Fin Forelia toimi vuoden 2017 kevääseen, jolloin taimiyhtiön toimiva johto osti yrityksen.

Metsähallituksen aikana Fin Forelia teki useina vuosina raskaita tappioita.

Vuodelta 2017 tulos verojen jälkeen oli 120 000 euroa plussalla. Viime vuonna 6,8 miljoonan euron liikevaihdosta kertyi tulosta verojen jälkeen 480 000 euroa.

Fin Forelian toimintaa on tehostettu ja kuluja karsittu voimakkaasti. 2015 yritys teki taimia kuudella tarhalla 50 miljoonaa kappaletta eli saman määrän kuin nyt neljällä tarhalla.

Jukka Pasonen
Metsänviljelyyn toimitettiin Suomessa 157,6 miljoonaa puuntaimea viime vuonna.
Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Viime vuonna alkanut taimibuumi jatkui keväällä – taimien myynti hiljeni helteiden ajaksi

Polkaisu maahan, kasvustimulanttia ja taimi valmiina kasvuun – Luke alkaa tutkia, onko ruotsalaisesta ihmeaineesta etua metsänistutuksissa

Turpeen kohtalo huolestuttaa taimitarhaa – tuontiturve nostaisi taimien hintaa ja kylkiäisenä voisi tulla myös uusia rikkakasveja

Kuusen ylivalta metsänviljelyssä taipumassa: "Jo toinen kevät, kun mäntyä menisi sovittua enemmän"