Metsä

Sahatavaran vienti Suomesta Kiinaan väheni yhä alkuvuonna

Kaupan hiipuminen­­ Kiinassa näkyy kiristyvänä hintakilpailuna muualla, Iisveden Metsä Oy:n toimitus­­johtaja Tommy Lindström sanoo.
Pentti Vänskä
Toimitusjohtaja Tommy Lindström kertoo Iisveden Metsän tilauskannan olevan hyvä. Hän tarkasteli tuotantoa maanantaina Suonenjoella.

Suomalaisen sahatavaran viennin alamäki Kiinaan jatkui tammi–­helmikuussa. Toimitukset jäivät määrältään Suomen Tullin mukaan 20 prosenttia pienemmiksi kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla.

Ennätysvuonna 2017 Suomesta Kiinaan myytiin lautoja ja lankkuja 1,7 miljoonaa kuutiometriä.

Viime vuonna määrä romahti noin yhteen miljoonaan kuutiometriin eikä laskusuunta näytä kääntyneen.

Suonenjoella Pohjois-Savossa toimivan sahayrityksen, Iisveden Metsä Oy:n toimitusjohtaja Tommy Lindström sanoo, että suomalaisen sahatavaran kysynnän hiipuminen Kiinassa näkyy kiristyvänä hintakilpailuna muualla.

”Kiinaan aiemmin suuria määriä vieneet toimivat nyt muilla perinteisillä markkinoilla.”

Keski-Euroopassa ylimääräistä häiriötä kauppaan aiheuttaa Lindströmin mukaan halpahintaisen hyönteistuhopuun sahaus.

”Hyönteistuhopuissa on laadullisesti toivomisen varaa, mutta niillä saadaan hintataso pilattua.”

Määrällisesti sahatavaravienti Suomesta on sujunut alkuvuonna jopa hieman viime vuotta vilkkaammin. Iisveden Metsän tilauskannan Lindström kertoo olevan hyvä.

”Oikeastaan kärsimme pientä kapasiteettipulaa, koska uusi tuorelajittelulinjamme on myöhässä sovitusta aloituksesta.”

Iisveden Metsä sahaa kuusi­sahatavaraa, jota Euroopassa käytetään näkyviin jääviin sisustuspaneeleihin ja ulkoverhoukseen. Japanissa tavara menee lähinnä puutalojen runko­rakenteiden massiivipuuaihioihin.

”Meillä määrät ovat pienempiä kuin suursahureilla. Pienipiirteisyys tässä kohtaa suhdannetta auttaa, että tekemistä riittää”, Lindström sanoo.

Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori kuvaa markkinanäkymää ylipäätään ahtaaksi.

”Varastot ovat kasvussa ja jo noin puolet suuremmat kuin viime vuonna. Varastojen taso on korkea ennen kaikkea kuusella.”

Venäjä on suurin sahatavaran viejä Kiinaan, mutta tänä vuonna kanadalaiset ovat kasvattaneet vientimääriä maahan vauhdilla. ”Hinnat ovat pudonneet Kiinassa reippaasti.”

Loppuvuoden suuria kysymysmerkkejä on Merivuoren mukaan Kiinan lisäksi se, kuinka Pohjois-Afrikan tilanne kehittyy. Sekä Egyptissä että Algeriassa markkinat näyttävät tukkoisilta.

Huolestuttavana hän pitää sitä, että hinnat ovat laskussa, vaikka nyt eletään toista vuosineljännestä eli vuoden parasta myyntiaikaa.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI