MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Metsä

Aarre: Isä ja poika istuttavat vuodessa 300 000 tainta – Arvaatko, kuinka monta tainta uppoaa maahan päivässä?

Veikko ja Jani Simola vaihtavat keväisin sukset lähes lennossa pottiputkiin. Kovasta kunnosta on hyötyä myös istutustyömaalla.
Markku Pulkkinen
Veikko ja Jani Simola (oik.) urakoivat taimia maahan Kymenlaakson alueella yhteensä 5 000 taimen päivätahdilla. Isän ja pojan pieni keskinäinen kisailu siivittää osaltaan hyviin tuloksiin.

Istutuskeli on toukokuun puolivälissä Kouvolan Valkealassa mitä parhain. Aurinko paistaa ja lämpöä on reilut kymmenen astetta. Vauhdikas istuttajakaksikko on aloittanut työpäivänsä tuttuun tapaansa aamuseitsemältä.

Isä-poikaparivaljakon istutustahdista on kuulunut hurjia huhuja. Pian selviää, pitääkö pikkulintujen liverrys paikkansa. Viisituhatta tainta päivässä kahteen mieheen kuulostaa tavallisen metsänomistajan korvaan päiväunelta. Sama tahti jatkuu kaksi kuukautta, kuutena päivänä viikossa.

Veikko Simola kurvaa mönkijällään noutamaan toimittajan Kouvolasta Mikkeliin johtavan tien varressa sijaitsevalta sorakuopalta. Ajo-ohjeet ja aikataulu ovat täsmälliset, eikä ihme, sillä Simola, 56, on tehnyt työuransa opistoupseerina Vekaranjärven varuskunnassa. Simola siirtyi armeijan palveluksesta eläkkeelle kuusi vuotta sitten ja aloitti täysipäiväisenä metsäpalveluyrittäjänä. Sitä ennen metsätyöt olivat hänelle vapaa-ajan harrastus.

Veikko Simola ja hänen poikansa Jani Simola omistavat Metsäenergia ja -palvelu J & V Simola -yrityksen. Yritys tekee istutusten lisäksi raivauksia, pihapuiden kaatoja ja polttopuita. Syksyisin kaksikko pystyttää aurauskeppejä 250 kilometrin matkalle.

”Metsänhoitoyhdistykset ja metsäyhtiöt ovat suurimpia asiakkaitamme, mutta teemme töitä myös yksittäisille metsänomistajille. Omaakin metsää on reilut 20 hehtaaria”, Veikko Simola kertoo.

Jani Simola, 32, on koulutukseltaan fysioterapeutti, mutta toistaiseksi hän keskittyy vain kilpahiihtoon ja metsätöihin. Metsätöitä hän tekee noin kolme kuukautta vuodessa. Molemmat Valkealan Kajoa edustavat miehet ovat menestyneet hyvin kansallisen tason kilpaladuilla.

Ei tuhlata kallista työaikaa vaan siirrytään ripeästi mönkijällä istutusaukon laidalle. Työmaa on reilun kymmenen hehtaarin kokoinen, tasamaalla sijaitseva avohakkuu, jolle sopii noin 19 000 kuusentainta. Urakka vie Simolan kaksikolta normaalitahdilla vajaat neljä päivää. Satunnainen istuttaja käyttäisi urakkaan kaksin- tai kolminkertaisen ajan, sillä jo tuhat tainta päivässä on hyvä saavutus kenelle tahansa.

”Iso istutusmäärä perustuu tarkasti suunniteltuun logistiikkaan. Taimihuolto pitää hoitaa tehokkaasti. Tyhjää kävelyä tai ajelua ei saa olla”, Veikko Simola valottaa.

Hyvän suunnittelun ja kovan kuntonsa ansiosta Veikko ehtii istuttaa vuodessa lähes 200 000 ja Jani 100 000 tainta. Jani lopettaa työt yleensä jo neljältä, ja hänen keväinen työrupeamansa kestää 40 päivää. Sen jälkeen hän siirtyy hiihtoharjoittelun pariin. Veikko tekee hieman pidempää päivää ja istuttaa kevään sesongin lisäksi myös syksyisin.

Lue koko juttu ja Veikko Simolan istutusvinkit Aarteen sivuilta.

Katso uusin video
Lue lisää

Laura Meronen vaihtoi vakuutusalan työt metsäpalveluyrittäjyyteen – "Viihdyin metsässä, ajattelin, että voisin hoitaa muidenkin metsiä"

Kulotus karkottaa kilpailevat kasvit – tumma kasvualusta voi kuitenkin olla taimille tappavan kuuma ilman maanmuokkausta

Tuntsan tundraantuminen ei johdu ilmastosta

Kulotus paljasti metsänpohjan todellisen luonteen – katso miltä vuosi sitten kulotetulla alalla nyt näyttää