Metsä

KaiCell Fibersin tehdashankkeen ympäristölupahakemus etenee – "Toiveissamme on, että luvat olisivat käytettävissämme vielä tämän vuoden aikana"

Metsä Groupin suunnitelma Kemin biotuotejätistä ei ole muuttanut KaiCell Fibersin aikataulua.
KaiCell Fibers käyttäisi puuta 3,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Kuitupuu olisi mahdollista hankkia toimitusjohtaja Jukka Kantolan mukaan noin sadan kilometrin säteellä tehtaasta.

KaiCell Fibersin hanke yli 600 000 tonnia sellua ja muita biotuotteita valmistavasta tehtaasta Paltamoon Kainuuseen etenee.

Aluehallintovirasto on julkaissut ympäristölupahakemuksen nähtäväksi 30 päivän ajaksi.

KaiCell Fibers järjestää yleisötilaisuuden lupahakemuksen sisällöstä ja hankkeen tilasta ensi tiistaina 21. toukokuuta kello 18 Paltamon kunnantalolla.

Metsä Groupin huhtikuun lopulla julkistama suunnitelma Kemiin rakennettavasta 1,5 miljoonaa tonnia sellua valmistavasta biotuotejätistä ei ole muuttanut KaiCell Fibersin aikataulua.

"Toiveissamme on, että luvat olisivat käytettävissämme vielä tämän vuoden aikana", KaiCell Fibersin toimitusjohtaja Jukka Kantola sanoo.

Investointipäätös noin 900 miljoonaa euroa maksavasta tehtaasta olisi Kantolan mukaan mahdollista tehdä ensi vuonna. Näin tehdas voisi käynnistyä vuonna 2023.

KaiCell Fibers käyttäisi puuta 3,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Kuitupuu olisi mahdollista hankkia Kantolan mukaan noin sadan kilometrin säteellä tehtaasta.

Sahahaketta olisi tarjolla sahoilta, joita toimii maakunnassa. Pölkyllä on sahat Kajaanissa ja Taivalkoskella. Kovin pitkä matka ei ole Kuhmo Oy:n sahalle Kuhmoon, Pölkyn sahalle Kuusamoon tai Karelian Wood Companyn sahalle Venäjän puolelle Kostamukseen.

Kiinalainen valtiollinen tekstiiliteollisuusyhtymä CHTC on ollut mukana hankkeessa yhteistyökumppanina.

CHTC:n osuus liittyy mahdolliseen myöhempään tekstiilikuitujen valmistukseen. 600 000 tonnin sellutehtaasta se ei ole kiinnostunut.

KaiCell Fibers ei ole kertonut, onko sillä jo kumppani varsinaisen selluntuotannon pyörittäjäksi ja millainen omistuspohja tehtaalla olisi.

Pöyry Finlandin selvityksen mukaan KaiCell Fibersin työllistävä vaikutus olisi Kainuussa 1 190 henkilötyövuotta täydessä tuotannossa.

Koko Suomessa työllistävä vaikutus välilliset vaikutukset mukaan lukien olisi lähes 2 000 henkilötyövuotta ja rakentamisajan vaikutukset 6 400 henkilövuotta.

Aluehallintoviraston Lupa-tietopalvelussa voi tutustua hakemukseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Analyysi: Kasvun yllä leijuu tummia pilviä – kauppakiistat varjostavat syksyn näkymiä metsäteollisuudessa

Sellun hinnan lasku himmentää metsäyhtiöiden tulosodotuksia – "Kyllähän arviot ovat synkistyneet sitä mukaan kun tämä vuosi on edennyt"

Boreal Biorefin Heikki Nivala: Kemijärven biojalostamo toteutuu sataprosenttisen varmasti

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI