Metsä

Pihkan keruu on sitkeän eränkävijän tahmaista touhua – katso video

Hyvä päiväsaalis on 4–5 kiloa kuusenpihkaa. Kävelymatkaa kertyy tavallisena keruupäivänä kymmenisen kilometriä.
Sanne Katainen
Jukka Haaranen kerää pihkaa sopimuskeruualueelta Mäntsälässä.
Hyvä kerääjä voi saada päivässä 4–5 kiloa pihkaa.

Tämä jos mikä on tahmaista työtä! Karelia Arctic Oy:n tuotantovastaava Jukka Haaranen näyttää, miten kuusenpihkaa kerätään kaupalliseen jalostukseen.

Saalista kerätään talteen itsestään, esimerkiksi salamaniskusta, vaurioituneista puista. Työkaluna Haarasella on luuppiveitsi, jota tavanomaisesti käytetään hevosten kengityksessä. Sillä hän rapsuttelee kovettuneita pihkakimpaleita puun kyljestä irti.

Karelia Arctic valmistaa pihkasta voidetta Pihqa-tuotemerkillä. Pihkavoiteen resepti on periytynyt Haaraselle hänen isoisältään, joka osasi valmistaa kotitekoista pihkavoidetta eläinten ja ihmisten ihovaivojen taltuttamiseen.

"Pihkan kerääminen ei ole helppoa", Haaranen kertoo. Hän kerää osan yrityksen tarvitsemasta pihkasta itse ja osa ostetaan sopimuskerääjiltä.

"Hyvä kerääjä voi saada päivässä 4–5 kiloa pihkaa. Suurimmat saaliit ovat kymmenen kiloa."

Tyypillisesti hän kävelee keruupäivän aikana kymmenisen kilometriä. Vuosien kokemuksen perusteella hän tietää ja muistaa, missä on pihkaisia puita. Mistä tahansa pihkaa ei kuitenkaan voi kerätä, sillä se ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

"Meillä on sopimuskeruualueita Pohjois-Karjalassa ja Lapissa, muun muassa Tornatorin ja isojen yksityismaanomistajien mailla."

Metsähallituksen metsätalouskäytössä olevista metsistä pihkaa ja muita luonnontuotteita voi kerätä, jos on lunastanut sähköisen mobiililuvan.

Karelia Arcticin pihkavoidetta valmistava laitos sijaitsee Tuusulassa.

Lue myös:

Karelia Arcticin toimitusjohtaja Susanna Böckerman vaihtoi it-alan pihkabisnekseen:

Bisnesnainen, maallemuuttaja ja vuorotyöläinen irtisanoutuivat palkkatöistään – nyt heidät elättää metsä

Sanne Katainen
Kovettuneet pihkakimpaleet rapsutellaan irti luuppiveitsellä.
Katso uusin video
Lue lisää

Ahomansikka, voikukka ja orakkaat – kaikkeen tähän voit käyttää vuoden 2021 luonnontuotteita

Aarre: Sata vuotta sitten maanomistaja takavarikoi Ilma Lindgrenin puolukat – ”Sen jälkeen Lindgren teki jotain sellaista, mistä hän ansaitsisi enemmän huomiota”

Maanläheistä vihreyttä

Innostus metsän antimiin leviää kursseilla ja sosiaalisessa mediassa – "Totta kai intoa lisää se, että tänä vuonna marjaa löytyy lähestulkoon varmasti"