MTK:n Tiirola EU:n hiilinielulaskelmista: "Ei biologian kanssa mitään tekemistä" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

MTK:n Tiirola EU:n hiilinielulaskelmista: "Ei biologian kanssa mitään tekemistä"

Euroopan komissio ei rajoita meidän hakkuita, kaikki on kotikutoista, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Tiirola sanoo.
Petteri Kivimäki
Mikko Tiirola.

Metsien hiilinielun vertailutason määrityksessä on kyse "täysin poliittisesta prosessista, jolla ei ole biologian kanssa mitään tekemistä", MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola painottaa.

"Tähän poliittiseen hiilinieluun voidaan vaikuttaa hakkuiden lisäksi lisäämällä puurakentamista ja vauhdittamalla metsien kasvua. Miljoona mottia lisäkasvua lannoittamalla maksaa noin 20 miljoonaa euroa, mutta miljoona mottia puunkäyttöä lisää tuo kansantalouteen 242 miljoonan euron arvonlisän. Tämä talousvaikutus jätetään jatkuvasti marginaaliin", hän ihmettelee.

Tiirolan mielestä keskustelu hiilinieluista ja niiden laskennasta on osoittanut, että Suomella pitää olla Brysselissä osaavia ja aktiivisia europarlamentaarikkoja, joille kansallinen etu on tärkeää. Uudet mepit valitaan EU-vaaleissa ensi sunnuntaina.

"Kansallinen etu on saada mahdollisimman hyvä vertailuluku. Näin toimivat kaikki muut maat, mutta meidän ympäristölobbaus ja sitä tukevat tutkijat sahaavat Suomen omaa oksaa", Tiirola viittaa Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikön Sampo Soimakallion arvioihin metsien hakkuista.

Soimakallion arvioiden mukaan Suomen hakkuut ovat ylimitoitettuja, eikä sen takia ole varmuutta, hyväksyykö Euroopan komissio Suomen hiilinielulaskelmat.

Tiirola kummastelee myös väitteitä, joiden mukaan EU olisi rajoittamassa Suomen hakkuita. "Komissio ei rajoita meidän hakkuita, kaikki on kotikutoista", hän sanoo.

Lue myös: EU ei päätä jäsenmaiden hakkuumääristä – "Komissio ei sanele jäsenmaille, montako puuta metsässä tulee olla pystyssä"

Lue lisää

Omaisuudensuoja unohtuu lainsäädännön valmistelussa, MTK arvostelee – "Nyt voisi olla aika koota voimia omistusoikeuden professuuria varten"

Ympäristökeskuksen Soimakallio arvioi uusien hiilinielulaskelmien sisältävän 70 miljoonan kuution hakkuut – ministeriö muistuttaa, että vertailutaso ei ole tavoite tai ennuste

Komissio ja Suomi kompromissiin metsien hiilinielun vertailutasoista – EU:n vaatimus Suomen alkuperäistä ehdotusta kunnianhimoisempi, mutta luku vielä elää

Metsäteollisuuden tuotteista syntyy 16,6 miljoonan hiilitonnin ilmastohyöty vuosittain