POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Metsä

MTK:n Tiirola EU:n hiilinielulaskelmista: "Ei biologian kanssa mitään tekemistä"

Euroopan komissio ei rajoita meidän hakkuita, kaikki on kotikutoista, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Tiirola sanoo.
Petteri Kivimäki
Mikko Tiirola.

Metsien hiilinielun vertailutason määrityksessä on kyse "täysin poliittisesta prosessista, jolla ei ole biologian kanssa mitään tekemistä", MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola painottaa.

"Tähän poliittiseen hiilinieluun voidaan vaikuttaa hakkuiden lisäksi lisäämällä puurakentamista ja vauhdittamalla metsien kasvua. Miljoona mottia lisäkasvua lannoittamalla maksaa noin 20 miljoonaa euroa, mutta miljoona mottia puunkäyttöä lisää tuo kansantalouteen 242 miljoonan euron arvonlisän. Tämä talousvaikutus jätetään jatkuvasti marginaaliin", hän ihmettelee.

Tiirolan mielestä keskustelu hiilinieluista ja niiden laskennasta on osoittanut, että Suomella pitää olla Brysselissä osaavia ja aktiivisia europarlamentaarikkoja, joille kansallinen etu on tärkeää. Uudet mepit valitaan EU-vaaleissa ensi sunnuntaina.

"Kansallinen etu on saada mahdollisimman hyvä vertailuluku. Näin toimivat kaikki muut maat, mutta meidän ympäristölobbaus ja sitä tukevat tutkijat sahaavat Suomen omaa oksaa", Tiirola viittaa Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikön Sampo Soimakallion arvioihin metsien hakkuista.

Soimakallion arvioiden mukaan Suomen hakkuut ovat ylimitoitettuja, eikä sen takia ole varmuutta, hyväksyykö Euroopan komissio Suomen hiilinielulaskelmat.

Tiirola kummastelee myös väitteitä, joiden mukaan EU olisi rajoittamassa Suomen hakkuita. "Komissio ei rajoita meidän hakkuita, kaikki on kotikutoista", hän sanoo.

Lue myös: EU ei päätä jäsenmaiden hakkuumääristä – "Komissio ei sanele jäsenmaille, montako puuta metsässä tulee olla pystyssä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU:n päästöt laskussa – komissio huolestunut metsien hiilinielun pienenemisestä metsäpalojen takia: "Päästövähennyksiä on nopeutettava"

Metsääsi hoitanut: Ole ylpeä työstäsi

Metsänomistajat samalle viivalle

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI