Metsä

Greenpeace: Kulutustavaroiden tuotanto kadottanut 50 miljoonaa hehtaaria metsää tällä vuosikymmenellä

Greenpeacen mukaan tavaranvalmistajien sitoumus metsäkadon pysäyttämiseen ei toteudu käytännössä. Pohjoisessa järjestö pelkää selluntuotannon syövän hiilinielua.
Ulet Ifansasti /Greenpeace
Palmuöljyviljelmää perustetaan Papuassa.

Vähintään 50 miljoonaa hehtaaria eli Espanjan pinta-alan kokoinen alue metsää on kadonnut maailmasta kulutustavaroiden tuotannon takia vuodesta 2010 vuoteen 2020 mennessä. Kansainvälisen Greenpeacen mukaan niin on käynyt, vaikka vuonna 2010 maailman johtavat kulutustavarayhtiöt sitoutuivat metsäkadon pysäyttämiseen.

Greenpeace julkaisi tänään raportin Countdown to Extinction samaan aikaan, kun maailman johtavien kulutustavarayhtiöiden johtajat kokoontuvat Vancouveriin Kanadaan Consumer Goods Forum -kokoukseen. Tiedotteessaan Greenpeace paheksuu, että tällä kertaa kokouksen esityslistalla ei edes mainita metsiensuojelua ja ilmastokriisiä.

Greenpeace on vaatinut 50 kulutustavarayhtiötä julkaisemaan raaka-ainetoimittajansa osoittaakseen, onko metsäkadon pysäyttämisessä edistytty. Vain muutama yhtiö vastasi, ja nekin hankkivat raaka-aineita välittäjiltä, jotka ovat yhteydessä metsäkatoon.

Pohjoisten metsien monimuotoisuutta ja hiilinielua uhkaa Greenpeacen mukaan selluteollisuuden laajeneminen ja bioenergia.

Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki ei usko, että kaikille suunnitelluille metsäteollisuusinvestoinneille riittää Suomessa puuta hiilinielun kärsimättä.

Maailman metsäkadosta 80 prosenttia johtuu maataloustuotannosta. Pääasiallisia syypäitä ovat vuoden 2010 jälkeen etenkin karjatalous sekä soijan, palmuöljyn, kumin ja kaakaon tuotanto ovat kasvaneet dramaattisesti.

Palmuöljyä ja sen sivutuotteita poltetaan yhä enemmän moottoreissa. Greenpeace paheksuu, että Suomalainen Neste on kasvattamassa keskellä palmuöljyn tuotantoaluetta Singaporessa sijaitsevan tehtaansa kapasiteettia yli kaksinkertaiseksi, jopa 1,3 miljoonalla tonnilla vuodessa.

Järjestön mukaan Nesteen pääraaka-aineen eli palmuöljyn rasvahappotisleen saatavuus riippuu suoraan palmuöljyn tuotannosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Greenpeace vaatii kansainvälisiltä pikaruokajäteiltä toimia Amazonin palojen takia: "Eivät voi jatkaa entiseen malliin"

Ympäristöjärjestöt eivät osaa kertoa, mihin sademetsien suojeluun kerätyt varat täsmälleen käytetään

Ministeri Leppä suhtautuu varauksin Mercosur-sopuun – "Ei hinnalla millä hyvänsä"

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI