Metsä

Yle: Kemijärven biojalostamo sai ympäristöluvan – "Se on meille tosi tärkeä ja iso juttu"

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristö- ja vesitalousluvan Boreal Biorefin Kemijärven biojalostamolle.
Boreal Bioref
Havainnekuva.

Asian vahvisti aluehallintoviraston lupajaoston puheenjohtaja Erkki Kantola STT:lle keskiviikkona. Asiasta kertoi ensin Yle.

Päätös ympäristöluvasta tulee julkiseksi perjantaina.

Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala kuvailee ympäristöluvan saamista suureksi askeleeksi hankkeessa.

"Se on meille tosi tärkeä ja iso juttu. Ympäristölupa ratkaisee niin monta asiaa. Euroopassa ja Pohjoismaissa prosessit ovat menneet vaikeiksi, ja ympäristölupa on monessa asiassa se, joka tekee investoinneista vaikeita", Nivala sanoo STT:lle.

Tehtaan vuosittaisen tuotantomäärän on arvioitu olevan 500 000 tonnia, pääosin sellua Kiinan pehmopaperimarkkinoille. Tehtaassa on määrä valmistaa myös kankaisiin käytettävää liukosellua, mikrokiteistä selluloosaa esimerkiksi lääketeollisuuden tarpeisiin sekä mäntyöljyä.

Biojalostamon on arvioitu käyttävän vuosittain 2,8 miljoonaa kuutiometriä puuta. Nivalan mukaan puu aiotaan hankkia Suomesta. Päähankinta-alue on Itä-Lapin alue, Koillismaa sekä Keski- ja Ylä-Lappi.

Kemijärven biojalostamon toteutuminen otti harppauksen eteenpäin viime vuonna, kun kiinalainen sijoitusyhtiö Shanying osti enemmistön biojalostamosta. Kiinalaisyhtiö on tehtaan operatiivinen kumppani ja tuleva tuotteiden ostaja.

Nivala on haluton arvioimaan tehtaan aikatauluja. Hänen mukaansa seuraavaksi viimeistellään laite- ja urakointisopimukset ja käydään ympäristölupaa läpi.

"Käsitykseni mukaan päästöehdot ovat kireämmät kuin olimme hakeneet, joten joudumme tarkastamaan laitetoimittajien kanssa, pääsemmekö nykyisillä suunnitelmilla päästöehtoihin."

Myös Shanyingin päässä ympäristölupaa tavataan tarkoin ennen kuin lopullinen rahoitussopimus allekirjoitetaan. Biojalostamohankkeen kokonaisinvestoinniksi on arvioitu 950 miljoonaa euroa.

"Eiväthän tämän kokoisessa investoinnissa rahoituspäätökset ole muodollisia. Investoijat ja lainoittajat tutkivat kyllä tarkkaan ympäristöluvan ja siihen liittyvät ehdot", Nivala toteaa.

Boreal Bioref arvioi verkkosivuillaan, että biojalostamo työllistää käynnissä ollessaan arviolta vajaa parisataa henkeä, ja kokonaistyöllisyysvaikutus on noin 1 100 henkilötyövuotta.

Tehtaan rakennusvaiheessa töissä on arvioitu olevan enimmillään lähes 3  000 henkeä.

Biojalostamohankkeen nokkamieheksi ryhtynyt Shanying on Kiinassa merkittävä pakkauspaperin ja pahvin tuottaja. Yhtiö osti viime vuonna ruotsalaisen Nordic Paper -yhtiön, joka valmistaa erikoissellua ja paperia. Nykyään Shanyingin vuosituotanto on yli kolme miljoonaa tonnia paperia ja miljardi neliömetriä levyä ja kartonkia.

Biojalostamohankkeessa on Boreal Biorefin lisäksi mukana kiinalainen valtionyhtiö China CAMC Engineering (CAMCE).

Juttua päivitetty tehtaan tuotantotiedoilla 12.6. klo 20.01 ja Heikki Nivalan kommenteilla klo 20.12. Korjattu tieto biojalostamon toteutumisen väitetystä varmistumisesta muotoon "otti harppauksen eteenpäin".

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Saarijärvellä ammutaan taas luvan kanssa – "Ratojen ympäristöluvituksessa tiedon puute johtaa helposti ylilyönteihin, kun toiminnan todellista riskiä ei osata arvioida"

"Kyllä me tehdas Kemijärvelle tehdään" – sellutehdashanke etenee, vakuuttaa hankkeen vetäjä

Yle uutiset: Heinolaan suunniteltu kalankasvattamo sai ympäristöluvan

Kemijärven Biojalostamo on aloittamassa jo tontin raivaustyöt – vihjaa omistuspohjan selviävän kevään aikana