Metsä

Luomumarjat ovat haluttua raaka-ainetta: Erityisesti puolukasta on pulaa

Suurin osa suomalaisista metsistä täyttää jo luomun kriteerit. Oman metsänsä voi rekisteröidä luomuksi metsään.fi-palvelussa.
Kimmo Haimi
Heikko luomupuolukan saatavuus vaikeuttaa esimeriksi puolukkaa raaka-aineena käyttävien yritysten toimintaa.

Suomalaisten luomumarjojen ja muiden luonnontuotteiden kysyntä erityisesti kansainvälisillä markkinoilla on muutamassa vuodessa moninkertaistunut.

"Luomumarjan markkinoitavuus on parempi kuin perusmarjan", kertoo luomumarjojen myynnistä maa- ja metsätalousministeriön eritysasiantuntija Niina Riissanen.

Luomumarjoja voi kerätä vain luomukriteerit täyttäviltä metsätiloilta. Käytännössä nykyiset metsänkäsittelytavat kuitenkin täyttävät hyvin luomulainsäädännön edellytykset.

"Valtaosa metsistä täyttää jo sellaisenaan luomun kriteerit", kertoo Tero Tolonen Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Metsänomistajan näkökulmasta sillä, kerätäänkö hänen metsistään marjoja jokamiehenoikeuden turvin luomuna vai tavallisena ei ole suurtakaan merkitystä. Marjoja raaka-aineena käyttäville yrityksille luomusertifikaatilla sen sijaan on valtava merkitys.

Kuluttajat vaativat yhä useammin luomu-merkintää. Nord-T teemerkin perustaja Mirka Olinin mukaan ilman merkintää tuote ei myy yhtä hyvin eikä sitä välttämättä edes oteta jällenmyyntiin.

Olinin mukaan suurin osa suomalaisista luonnontuotteista on jo nyt luomua ja kestävästi tuotettua, mutta ilman pakkausmerkintää ulkomaiset kuluttajat eivät tiedä sitä.

Tällä hetkellä 58 prosenttia kaupallisesti kerätystä mustikasta on luomua. Lakan kohdalla osuus on 60 prosenttia ja puolukan vain viisi.

Erityisesti luomupuolukasta on pulaa, koska luomusertifioituja alueita on vähän. Heikko saatavuus vaikeuttaa esimeriksi puolukkaa raaka-aineena käyttävien yritysten toimintaa.

"Suomessa on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet luomutuotteisiin. Yli 90 prosenttia metsistä voisi olla luomukeruualuetta", Riissanen kertoo luomusertifioinnin mahdollisuuksista.

Marjojen ja sienten lisäksi Suomen metsistä kerätään tuotteiden raaka-aineeksi muun muassa mahlaa, kuusenkerkkiä, nokkosta ja kanervan kukkia. Erityisesti kosmetiikassa erilaiset marja- ja siemenöljyt ovat kysyttyjä.

Metsätilansa voi rekisteröidä luomuksi Metsäkeskuksen ylläpitämässä metsään.fi-palvelussa. "Palvelu on yritetty tehdä mahdollisimman helpoksi ja käyttäjäystävälliseksi", kuvailee Veikko Iittainen Metsäkeskuksesta.

Rekisteröinnin helpottamisen syynä on halu saada lisää metsiä luomukeruualueeksi. Toiveena on, että lisääntynyt luomusertifioidun raaka-aineen määrä lisäisi ulkomaille suuntautuvaa suomalaisten luonnontuotteiden vientiä.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI