LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Metsä

Komatsu päivitti metsäkoneensa useilla pienillä parannuksilla: Lisää säilytystilaa, työvalot luukkuihin ja uusi moottori

Konemallien päivityksiä ei välttämättä huomaa ulkoapäin mutta kuljettajan työtä ne helpottavat.
Anni-Sofia Hoppi
Kaikki Komatsun uudet hakkuukone- ja kuormatraktorimallit esiteltiin yleisölle metsänäytöstyömaalla Uumajassa kesäkuun puolivälissä.

Japanilaisomisteinen Komatsu Forest lanseerasi kesäkuun puolivälissä ensi vuoden tuotevalikoimansa. Konemalleista uudistettiin suurin osa eli kaikki hakkuukonemallit sekä kolme suurinta kuormatraktoria.

"Muutoksia voi olla haastavaa nähdä ulkoapäin, mutta kuljettaja huomaa parannukset heti, kun alkaa käyttää konetta. Useat pienet päivitykset tekevät yhdessä suuren eron", hakkuukoneiden ja hakkuulaitteiden tuotepäällikkö Tobias Ettemo vakuutti.

Ensi vuoden tuotevalikoimansa lisäksi Komatsu julkisti uuden hakkuupään. Koneuutuuksia esiteltiin pari viikkoa sitten asiakkaille suunnatussa koulutuksellisessa Komatsu Days -tapahtumassa sekä Skogsnolia-messuilla Ruotsissa Uumajassa, jossa yhtiöllä on pääkonttori.

Päivitetyt, EU:n uusimman päästölainsäädännön vaatimukset täyttävät moottorit ovat yksi suurimmista uudistuksista. Vaikka uuden moottorin varustelu vaatii enemmän tilaa, ovat vaadittavat lisäkomponentit asennettu siten, että moottoripeitto pysyy samankokoisena kuin edellisissä malleissa.

"Näin koneen ohjaamosta näkyvyys säilyy erinomaisena", kertoi Komatsun markkinointijohtaja Timo Korhonen.

Moottorin lisäksi Komatsu lanseerasi ohjausjärjestelmä MaxiXT:n, joka korvaa yli kymmenen vuotta käytössä olleen MaxiXplorer-ohjauksen uusissa hakkuukone- ja kuormatraktorimalleissa.

Korjuukohteen korjuukelpoisuuden visualisointiin suunniteltu MaxiVision on kokonaan uusi palvelu. Kuljettaja saa reaaliajassa tietoa maastonmuotojen lisäksi myös esimerkiksi puulaji- ja puutavaralajikohtaisesta tuotannosta, mikä tehostaa koko logistiikkaketjun työn suunnittelua.

Koneenkuljettajan arkea helpottavat kuormatraktoreissa uudet lisävarusteet.

SpeedShiftin avulla kuljettaja voi käyttää koneen koko nopeusaluetta ilman tarvetta pysähtyä vaihtamaan vaihdetta. Uutena ominaisuutena moottoreissa on myös ylikierrosten esto, joka suojaa voimansiirtoa esimerkiksi jyrkissä olosuhteissa.

Ettemon mukaan asiakkaiden yleisin toive on ollut säilytystilan lisääminen. Hakkuukoneissa säilytystiloja onkin lisätty, ja huoltoa helpotettu muun muassa koneen rungon avattavien luukkujen työvalolla.

Komatsun Uumajassa sijaitsevan tehtaan tuotanto on tällä hetkellä huipussaan.

Tilanpuutteen vuoksi Komatsu onkin rakentamassa kokonaan uutta tehdasta noin 10 kilometrin päähän nykyisestä. Maanrakennustyöt on jo aloitettu. Tehtaan valmistuttua aiemmin Uumajan sataman lähellä tehty ohjaamoiden ja moottoreiden esiasennus voidaan siirtää samoihin tiloihin.

Komatsun metsäkoneita viedään eniten Ruotsiin, Suomeen ja muualle Eurooppaan sekä Etelä-Amerikkaan ja Venäjälle. Baltiassa kysyntä on kovassa kasvussa.

"Viime vuonna Baltiaan myytiin 130 konetta, kun aiemmin luku on ollut 80–90 vuodessa. Suomen koko markkina oli 550 konetta", Korhonen totesi.

Positiivinen vire näyttäisi jatkuvan Suomessa ja Baltiassa tänäkin vuonna. Etenkin kahdeksanpyöräisten hakkuukoneiden osuus on kasvussa.

Korhosen mukaan Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan rakentamispäätöksen jälkeen koneiden kysyntä Suomessa on noussut tasaisesti.

"Sama on odotettavissa, jos Metsä Group ilmoittaa rakentavansa biotuotetehtaan Kemiin", Korhonen ennakoi.

Baltiassa kasvaneen kysynnän taustalla on Komatsun tekemä jälleenmyyjäverkoston kehittäminen. Suomessa Komatsu on lisäämässä resurssejaan Jyväskylässä, jonne valmistuu ensi vuoden alkupuolella uusi palvelukeskus.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haluaisitko itsellesi palan metsätalouden historiaa? Suomen ainoa hyväkuntoinen PIKA 50 -metsäkone on nyt myynnissä

Tämä Suomessa valmistettu metsäkone valittiin Ranskassa vuoden parhaaksi

Sisäministeriön pelastusneuvos metsäkoneen käyttämisestä sammutustöihin: Hyvä, että uusia sammutusmenetelmiä ja -laitteita kehitetään

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI