Metsä

Sunilan ligniinistä ryhdytään tekemään puupohjaista hiiltä kännyköiden ja sähköautojen akkuihin – Stora Enso rakentaa koelaitoksen Kotkaan

Kaupallisesta tuotannosta päätetään koetuotannon tulosten arvioinnin jälkeen. Ligniini tarjoaisi vaihtoehdon fossiilisille ja louhituille raaka-aineille.
Sanne Katainen
Stora Enson Sunilan tehdas Kotkassa on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia.

Stora Enso investoi Kotkaan Sunilan tehtaalle 10 miljoonaa euroa koelaitokseen, missä tuotetaan biopohjaista hiilimateriaalia ligniinistä.

Puupohjaista hiiltä voidaan hyödyntää raaka-aineena akuissa, joita käytetään kuluttajaelektroniikassa, autoteollisuudessa ja suurissa energianvarastointijärjestelmissä.

Ligniinistä valmistettu hiilimateriaali tarjoaisi vaihtoehdon fossiilisille ja louhituille raaka-aineille.

Ligniini on selluloosan ja hemiselluloosan ohella puun pääainesosia.

Sunilan tehtaan ligniinillä voidaan jo korvata fossiilisia ainesosia esimerkiksi liimojen fenolihartseissa.

Uuden investoinnin avulla kokeillaan ligniinin jalostamista tekniseksi hiilimateriaaliksi.

Ligniinistä jalostetaan litiumioniakkuihin kovahiilipohjaisia anodimateriaaleja, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan grafiittia, Stora Enso kertoo.

Litiumioniakkuja käytetään muun muassa matkapuhelimissa, sähkötyökaluissa ja sähköautoissa sekä myös teollisuudessa energian varastoinnissa ja sähköverkkojen akkuvarastoinnissa.

Koelaitoksen rakentaminen aloitetaan tämän vuoden loppuun mennessä, ja sen arvioitu valmistuvan vuoden 2021 alussa. Kaupallistamisesta päätetään koetuotannon tulosten arvioinnin jälkeen.

Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia. Stora Enso on maailman suurin kraftligniinin tuottaja.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Stora Enson ligniini voitti innovaatiopalkinnon – puu voi korvata fossiilisia raaka-aineita vaikka hiilikuiduissa

Uimaharjun liukosellusta ja Sunilan ligniinistä puupohjaista hiilikuitua – Stora Enso aloittaa yhteistyön Cordenka-yhtiön kanssa Saksassa

Mitä painopaperien jälkeen?

Stora Enson Sunilan koelaitos käynnistyy Kotkassa ensi vuonna – tiesitkö, että puupohjaisesta hiilestä voi valmistaa kännykän tai sähköauton akkuja?