Metsä

Katso video uittopuun sulutuksesta Saimaalla – kuinka 1 000 nipun lautta viedään Konnuksen kanavan läpi Leppävirralla

UPM:n uitot Saimaalla, Kallavedellä ja Pielisellä hoitaa Uitto­pojat Oy, jonka käytössä on kaksi hinaajaa Olli ja Tarmo sekä viisi apualusta.
Lari Lievonen
Noin 1 000 nipun vienti 80 nipun pätkissä Konnuksen kanavan läpi kestää noin 18 tuntia. Kuvassa Uittopojat Oy:n apualus Taipale valmistelemassa 600 metriä pitkän nippulautan sulutusta Leppävirralla Pohjois-Savossa.

Uittopojat Oy:n toimitusjohtaja Reino Nurmi kertoo, että tänä kesänä sekä kalustoa että henkilöstöä on lisätty.

Viime vuonna töissä oli kahdeksan miestä, tänä vuonna 12.

Ensi kesäksi on hankittu lisää yksi hinaaja: Lauri, jonka keittiö- ja sosiaalitilojen remontointi on vielä työn alla.

Henkilöstön ja kaluston lisääminen on ollut Nurmen mukaan tarpeen uittomatkojen pidentyessä, ei niinkään puumäärän kasvun vuoksi.

”Nyt haemme puuta Iisalmesta Peltosalmelta asti, missä viime vuonna emme käyneet lainkaan. Samoin puuta tulee viimevuotista enemmän Nurmeksesta Kuokkasten koskelta.”

Olli-hinaajalla työskentelee yksi neljän hengen miehistö ja Tarmo-hinaajalla kaksi neljän hengen miehistöä. Työvuorot ovat kuusi tuntia työtä ja kuusi tuntia lepoa.

Valtaosa miehistöstä tekee vesillä töitä kaksi viikkoa putkeen, jonka jälkeen koittaa viikon vapaa.

Uittokausi alkoi Nurmen mukaan tänä vuonna heti vapun jälkeen toinen päivä touko­kuuta, kun jäät olivat lähteneet.

Hän kertoo kaiken sujuneen tähän asti hyvin. Tosin alku­kesällä tuulen suunta oli vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon pohjois-koillisesta. Yleensä kesätuulten suunta on etelä-lounaasta.

”Pohjois-koillinen on meille kaikkein huonoin suunta. Silloin tuuli osuu lauttoihin sivusta eikä saarista saada suojaa.”

Puut on saatu kuitenkin uitettua suunnitellusti, koska töitä on onnistuttu rytmittämään sopivasti.

”Kovin paljon emme ole joutuneet seisomaan sään vuoksi.”

Uittokausi jatkuu jäiden tuloon asti. Viime syksynä kausi jatkui jopa liian pitkään.

”Viimeiset puut vietiin Lappeenrannassa tehtaalle joulukuun neljäs päivä ja silloin jouduttiin jo rikkomaan jäätä. Tänä vuonna tavoitteena on lopettaa 15. marraskuuta.”

Yli 40 vuoden kokemuksella Nurmi toteaa, että ilmastonmuutoksesta huolimatta jääkansi näyttää Saimaalle tulevan joskus vasta jouluna ja joskus jo marraskuun puolivälissä.

Viime vuonna kausi pitkittyi, koska uuden Laitaatsalmen sillan työt Savonlinnassa hidastivat uiton kulkua.

Laitaatsalmen läpi nippulautan hinaus ei Nurmen mukaan suju vieläkään toivotunlaisesti, koska lauttaa salmen kapeikkoon ohjaava puomitus on liian lyhyt. Ensi kaudeksi asiaan on luvattu korjaus.

Samoin Sulkavalla Vekaran­salmen siltatöiden pitäisi valmistua syksyllä niin, että pahimmat pullonkaulat uitto­reitiltä olisivat ensi kesänä poissa.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI