Metsä

Tutkimus: Majavan toimet hyödyttävät monia eläimiä jopa vuosikymmeniä

Myös nisäkkäät, kuten hirvet, hyötyvät majavan läsnäolosta.
Irma Mikkola
Majavalammilla on Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan enemmän nisäkäslajeja kuin tavallisilla metsälammilla. Kuvituskuva.

Majavalammilla on Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan enemmän nisäkäslajeja kuin tavallisilla metsälammilla.

Patoja rakenteleva majava on ekosysteemi-insinööri, jonka toimet hyödyttävät monia eläimiä jopa vuosikymmenten ajan.

Uusin tutkimustieto paljastaa, että majavien myönteiset vaikutukset eivät rajoitu vain kaloihin, sammakoihin, hyönteisiin ja vesilintuihin. Myös nisäkkäät saavat etua majavien läsnäolosta.

Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että majavalammilla oli lähes kaksinkertainen määrä nisäkäslajeja verrattuna majavattomiin metsälampiin. Nisäkäsyksilöitäkin oli majavalammilla yli kymmenen prosenttia enemmän.

Erityisen voimakkaasti majavalammilla runsastuivat saukko, näätä, lumikko ja hirvi. Saukko hyötyy talvisin majavalampien sulapaikoista, joista sen on helppo pulahtaa kalaan. Näätä ja lumikko puolestaan saalistavat myyriä, joita on majavalampien reunoilla tavallista metsälampea enemmän.

Hirville koituu selviä etuja majavien läsnäolosta.

"Hirvet voivat hyödyntää majavien kaatamien puiden latvuksia. Majava-altaiden alueelta löytyy hirville maistuvaa kasvillisuutta, kuten lumpeita, ja veden pinnan laskettua esimerkiksi vesakkoa", sanoo majavien ympäristövaikutuksia lähes 40 vuosikymmenen ajan tutkinut yliopistonlehtori Petri Nummi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Liao Wenfei/ Helsingin yliopisto
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Toimettomuuden hinta

Kiusaaminen loppuu ja koulurauha palautuu

Tämän projektin Helsingin yliopisto valitsi työntekijöidensä viime vuoden lentojen päästöjen hyvittämiseen

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI