Metsä

Aarre: Raivaussahan terä katkaisi kokeneen metsurin sormen – kipu iski kuin metrinen halko

Metsuri Veikko Oinonen ehti melkein eläkkeelle, ennen kuin onnettomuus tapahtui
Hanne Mannelius
Varusteet ja eväsreppu löytyivät metsästä onnettomuutta seuranneena päivänä, mutta sormenkärki hävisi. Kettu vei, arvelee Veikko Oinonen.

Oli syyskuun 14. päivä vuonna 2015 ja puolukka-aika parhaimmillaan. Metsuri Veikko Oinonen oli aamulla ajanut työmaalle hädin tuskin ajokuntoista metsäautotietä. Raivauskohde ei ollut olosuhteiltaan juuri tietä helpompi; kiveä ja kuoppaa vieri vieressä ja niiden välissä miehenmittaisena rehottavaa lehtipuuvesakkoa.

Yhdeksän jälkeen Oinonen istahti kivelle ja kiersi termospullon korkin auki. Kahvia siemaillen hän katseli ympärilleen. Kauempana metsässä oleva oja oli johtanut vetensä palstan reunaan, johon oli muodostunut toista metriä pitkä rutakko. Rutakkoa reunustivat parimetriset pajupensaat.

”Mietin, että tuon kun vielä saan raivattua, pääsen eroon siitä ryteiköstä”, Oinonen muistelee.

Oinonen kiersi termospullon korkin kiinni, viilasi raivaussahan 22,5-senttisen terän ja valmistautui jatkamaan urakkaa.

Virallisesti Oinonen olisi saanut jäädä eläkkeelle jo vuonna 2012, 63 vuotta täytettyään. Metsänhoitoyhdistyksen kanssa oli kuitenkin sovittu, että mies jatkaa töissä 68-vuotiaaksi saakka.

Oinonen kiskaisi raivaussahan käyntiin ja kävi pajukon kimppuun. Kylläpä osasivatkin kasvaa hankalasti, yhdestä tuppaasta jokaiseen ilmansuuntaan. Oinonen silmäili pajukkoa ja päätti kiertää sen toiselle puolelle päästäkseen parempaan paikkaan.

Ja silloin se tapahtui.

Oinonen oli juuri ottamassa askelen, kun raivaussaha tarttui kiinni pajun oksaan. Mies ehti tajuta, että jalka lipeää liukkaalta kiveltä, ja irrotti vaistomaisesti otteensa kaasusta. Hän kurotti vasemmalla kädellä eteensä ottaakseen tukea läheisestä lepänrungosta. Samalla saha irtosi ja heilahti – terä yhä pyörien – kaaressa eteenpäin kohti ojentunutta kättä.

Seuraavassa hetkessä sekä mies että saha olivat keturallaan jorpakossa.

Ensin ei tuntunut miltään. Vasta hetken päästä Oinonen alkoi ihmetellä, miksi hansikas värjääntyy verellä. Varovasti hän veti hansikkaan kädestään ja huomasi, että raivaussahan terä oli vienyt mennessään keskisormen viimeisen nivelen.

”Muistin, että reppu on siinä 50 metrin päässä. Autolle kävellessäni käärin sidettä sormeen.”

Ajomatkan aikana kipu iski kuin metrinen halko. Pikitiellä näkö sumeni, mutta jollain ilveellä Oinonen selviytyi Kannonkosken terveyskeskuksen pihaan saakka.

Terveyskeskuksessa hoitajan ei tarvinnut kuin vilkaista verestä punaiseksi värjäytynyttä sidettä todetakseen, että mies on kiireesti vietävä Jyväskylän keskussairaalaan.

Lue koko juttu Aarteen sivuilta: Miten Oinosen sormi toimii nyt neljä vuotta onnettomuuden jälkeen? Lue myös vinkit siihen, miten voit ehkäistä onnettomuuksia metsätöissä.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI