LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Metsä

Land: Kirjanpainajat temmeltävät kuningas Kaarle Kustaan metsissä – "Mielestämme on erittäin vakavaa, että emme saa poistaa puita suojelualueilta"

Keväällä hakatun metsän viereisistä puista noin kaksi prosenttia on saanut tartunnan.
Ari Nakari
Kirjanpainajan toukat syövät kaarnan alla puun nilaa ravinnokseen. Toukat kehittyvät koteloissa aikuisiksi.

Kirjanpainajat ovat aiheuttaneet huolta Ruotsin kuningas Kaarle Kustaalle: hyönteisiä on havaittu kuninkaan metsissä Södermanlandissa.

Keväällä hakatun metsän viereisistä puista noin kaksi prosenttia on saanut tartunnan. Alueella sijaitsevan Stenhammarin kartanon henkilökunta haluaa hakata tartunnan saaneet kuuset. He käyttävät droneja tunnistaakseen kirjanpainajatartunnan.

Kirjanpainaja on levinnyt myös Stenhammarin kolmelle suurelle luonnonsuojelualueelle. Lääninhallitus ei aio sallia kuusien poistamista suojelluilta alueilta, mistä kartanon henkilökunta on huolissaan.

"Lähetimme taas uuden hakemuksen. Mielestämme on erittäin vakavaa, että emme saa poistaa tartunnan saaneita puita suojelualueilta ja avainbiotoopeista", operaation johtaja Per Rudengren kuvailee Land-lehdelle.

Stenhammarin tila sijaitsee Flenin ulkopuolella, ja siihen kuuluu noin 1 400 hehtaaria tuottavaa metsämaata. Kuningas on kertonut käyvänsä Stenhammarin kartanolla usein ja kuvaillut sitä paikaksi, jossa hän tuntee olevansa eniten kotonaan.

Land: ”Vi vill gå in och hugga”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suojelualueilta yksityismetsiin leviävä kirjanpainaja on noussut poliittisen keskustelun ytimeen Ruotsissa

Kirjanpainajien epidemiaraja ylittyi nyt Orimattilassa ja Elimäellä Kouvolassa

Saksan metsänomistajat kamppailevat kirjanpainajatuhojen kanssa: Sahamarkkinoilla ylitarjontaa, puun hinta pudonnut rajusti

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI