Metsä

Saksan ympäristöjärjestöt: Metsätuhojen syynä yksipuolinen metsänhoito – metsänomistajat harmissaan syytöksistä

"Me olemme päinvastoin niitä, jotka taistelevat ilmastonmuutoksen torjumiseksi", paikallisen metsänomistajaliiton puheenjohtaja vetoaa.
Juha Roininen / EUP-IMAGES
Metsänomistaja ja Bambergin alueen metsänomistajaliiton puheenjohtajana toimiva Angelika Morgenroth (vas). sekä Baijerin metsänomistajien järjestön asiantuntija Barbara Weindler ovat harmissaan ympäristöjärjestöjen syytöksistä.

Metsätuhot ovat nostaneet Saksan ympäristöjärjestöt takajaloilleen. Niiden mielestä puukuolemat johtuvat maan yksipuolisesta metsänhoidosta.

"Tärkeä askel tilanteen parantamiseksi on istuttaa enemmän lehtipuuvaltaisia sekametsiä ja vähentää havupuiden kansoittamia monokulttuurimetsiköitä", saksalainen luonnonsuojelujärjestö Bund on vedonnut Saksan mediassa.

Keski-Saksan Bambergissa metsää omistava metsänomistajaliiton puheenjohtaja Angelika Morgenroth pitää väitettä valheellisena.

"Meitä metsänomistajia pidetään täysin turhaan syyllisinä mittaviin metsätuhoihin. Me olemme päinvastoin niitä, jotka taistelevat ilmastonmuutoksen torjumiseksi."

Morgenroth harmitteleekin vastakkainasettelua, joka on syntynyt tuholaisten lisäännyttyä.

"Ympäristöjärjestöjen mielestä metsätuhot johtuvat siitä, että kasvatamme vain yhtä puulajia, vaikka tosiasiassa erilaisia puulajeja voi olla palstalla helposti yli kymmenen."

Nuoret ovat marssineet kuluvana vuonna osana Fridays For Future -ilmastomielenilmausta ympäri Eurooppaa. Morgenrothin mielestä metsien roolia hiilidioksidin sitojina ei ole otettu tarpeeksi vakavasti Saksan politiikassa.

"Tarvitsisimme Fridays For Forests -marssin. Metsätalouden ei pitäisi olla ilmastokeskustelun silmätikku, vaan se pitäisi nostaa ratkaisun kärkeen. Metsäala tuo työpaikkoja ja hyvinvointia ja vähentää riippuvuuttamme fossiilitaloudesta."

Esimerkiksi metsäalan tekemästä ilmastotyöstä Morgenroth nostaa puurakentamisen, johon on Saksassa ja erityisesti Keski-Saksan Baijerissa panostettu viimevuosina. "Jo viidennes uusista taloista tehdään puusta."

Lue lisää:

Saksan metsänomistajat kamppailevat kirjanpainajatuhojen kanssa: Sahamarkkinoilla ylitarjontaa, puun hinta pudonnut rajusti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen joet kuljettavat Itämereen hiiltä kiihtyvällä vauhdilla

Näin askartelet jouluksi näyttävän havumaton – katso video

Ilmastorahasto mahdollistamaan investointeja

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI