Kirjanpainajien epidemiaraja ylittyi nyt Orimattilassa ja Elimäellä Kouvolassa - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Kirjanpainajien epidemiaraja ylittyi nyt Orimattilassa ja Elimäellä Kouvolassa

Jo aiemmin kesällä raja rikkoutui Lapinjärvellä, Mäntsälässä ja Pornaisissa itäisellä Uudellamaalla.
Lari Lievonen
Kirjanpainaja on pituudeltaan 4,2–5,5 millimetriä. Kun kirjanpainajien määrä ylittää epidemiarajan, tuhoja voi joukkoesiintymisen vuoksi syntyä myös terveissä kuusikoissa.

Kuusikoissa tuhoja aiheuttavien kirjanpainajien määrä on ylittänyt elokuun mittauksissa epidemiarajan Orimattilassa Päijät-Hämeessä ja Elimäellä Kouvolassa läntisessä Kymenlaaksossa, Luonnonvarakeskuksen tutkimusinsinööri Markku Rantala kertoo.

Jo aiemmin kesällä raja rikkoutui Lapinjärvellä, Mäntsälässä ja Pornaisissa itäisellä Uudellamaalla.

Kirjanpainajat iskevät normaalisti heikkokuntoisiin puihin.

Kun kirjanpainajien määrä ylittää epidemiarajan, tuhoja voi joukkoesiintymisen vuoksi syntyä myös terveissä kuusikoissa.

Epidemiarajana pidetään 15 000 kirjanpainajaa mittausalueella.

Lapinjärvellä runsas parveilu alkoi jo keväällä. Toukokuussa mittauslukemaksi saatiin 7 600, kesäkuussa 11 400 ja heinäkuussa 10 400 kirjanpainajaa.

"Nyt elokuun mittauskerralla lisäys oli 10 400 eli yhteensä neljän mittauksen lukema on Lapinjärvellä 39 800", Rantala laskee.

Pornaisissa neljän mittauskerran yhteismäärä on 28 600 kirjanpainajaa ja Mäntsälässä 19 800.

Orimattilassa heinäkuun jälkeen nähtiin suuri hyppäys. Touko–heinäkuun kolmen mittauksen yhteismäärä oli 10 600 kappaletta. Elokuun mittaus liki kaksinkertaisti kauden määrän 21 000 kirjanpainajaan.

Elimäellä Kouvolassa yhteismäärä kolkutteli jo heinäkuussa epidemiarajaa ja oli 14 300. Elokuun mittaus nosti lukeman 19 900 yksilöön.

Parveilevista kirjanpainajista on Rantalan mukaan nyt elokuussa suuri osa nuoria aikuisia, jotka ovat kehittyneet vanhojen aikuisten keväällä puiden kaarnan alle laskemista munista.

Nuoret aikuiset ovat selvästi vaaleampia kuin vanhat aikuiset, jotka viettivät viime talven maahan kaivautuneina pakkaselta suojassa.

Orimattilassa kirjanpainajien määrän suurta kasvua heinä–elokuussa selittää Rantalan mukaan todennäköisesti heinäkuun pitkä hellejakso.

Lämpiminä ja kuivina kesinä nuoret aikuiset kehittyvät nopeammin kuin kylminä ja sateisina kesinä ja lähtevät parveilemaan.

Kirjanpainajien määrät ovat vaihdelleet alueittain tänä kesänä paljon.

Rantalan mittausalueilla esimerkiksi Hartolassa on jääty alle 900 yksilöön ja Punkaharjullakin Savonlinnassa alle 2 000:een.

Rantala kerää tietoja 16 mittausalueelta linjan Tammela–Hartola–Punkaharju eteläpuolelta. Yhteensä mittausalueita Suomessa on 36.

Katso uusin video
Lue lisää

Luke: Metsätalouden tulos laski lähes viidenneksellä huippuvuodesta

Poliisi epäili törkeää metsästysrikosta – tutkimus paljasti, että pienikokoinen karhu ei ollut rauhoitettu alle vuoden ikäinen pentu, vaan vuosikas erauspentu

MTK:n Marttila maataloustutkimuksesta: "Metsän tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on paljon paremmassa jamassa"

Aarre: Sata vuotta sitten maanomistaja takavarikoi Ilma Lindgrenin puolukat – ”Sen jälkeen Lindgren teki jotain sellaista, mistä hän ansaitsisi enemmän huomiota”