Metsä

UPM varautuu lomautuksiin Pelloksen havuvaneritehtaalla Mikkelissä – koivuvaneritehtailla Joensuussa, Jyväskylässä ja Savonlinnassa on jo rajoitettu tuotantoa

"Tilausten kehityksen ennakoitavuus on heikentynyt. Taustalla on yleinen talouden epävarmuus päämarkkinoilla", UPM:n vaneriteollisuuden tuotantojohtaja Mika Kekki sanoo.
Markku Vuorikari
UPM:n Pelloksen tehdas Ristiinassa Mikkelissä on Euroopan suurin vaneritehdas liki 0,5 miljoonan kuutiometrin kapasiteetilla.

UPM aloittaa Pelloksen havuvaneritehtaalla Mikkelissä ensi viikolla yhteistoimintalain (yt) edellyttämät neuvottelut mahdollisista lomautuksista, jotka kestäisivät enimmillään 90 päivää. Neuvottelujen piirissä on 560 ihmistä.

Jo aiemmin tänä kesänä tuotantoa on rajoitettu UPM:n koivuvaneritehtailla Joensuussa, Jyväskylässä ja Savonlinnassa. Rajoitukset ovat muodostuneet tuotannon viikon kestäneistä pysäytyksistä ja käyntiaikojen muutoksista.

UPM:n vaneriteollisuuden (UPM Plywood) tuotantojohtaja Mika Kekki korostaa, että yt-neuvotteluissa on kysymys varautumisesta mahdollisesti pieneneviin tilausmääriin.

"Tilausten kehityksen ennakoitavuus on heikentynyt. Taustalla on yleinen talouden epävarmuus päämarkkinoilla."

Iso-Britannia on ollut perinteisesti iso vanerin markkina-alue. Nyt brexitin aiheuttama epävarmuus samoin kuin uhka kauppasotien laajentumisesta heijastuu asiakkaiden tilauksiin päämarkkina-alueilla.

"Tyypillisesti meillä tilaukset ovat olleet pitkälle eteenpäin. Kesän aikana tilausten sykli on selvästi lyhentynyt", Kekki kertoo.

Mahdollisten lomautusten kestoa on hänen mukaansa mahdoton arvioida. Näkymän tilanteesta hän arvioi selkenevän syys–lokakuussa.

"Toivotaan totta kai, että lomautukset jäisivät lyhytaikaisiksi."

UPM:n Pelloksen tehdas Ristiinassa Mikkelissä on Euroopan suurin vaneritehdas liki 0,5 miljoonan kuutiometrin kapasiteetilla.

Suomen lisäksi UPM:llä on vanerintuotantoa Venäjällä Chudovon ja Virossa Otepään tehtaalla. Kyseisillä tehtailla ei ole Kekin mukaan suunnitteilla tuotannonrajoituksia. Rajoitussuunnitelmat eivät koske myöskään Kalson viilutehdasta Vuohijärvellä Kouvolassa.

UPM on Euroopan suurin vanerintuottaja liki miljoonan kuutiometrin kapasiteetilla. Jokseenkin samaan yltää venäläinen Sveza-konserni.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI