Metsä

Haluaisitko itsellesi palan metsätalouden historiaa? Suomen ainoa hyväkuntoinen PIKA 50 -metsäkone on nyt myynnissä

PIKA 50 oli Pohjoismaiden ensimmäisiä prosessorikoneita. Vuonna 1968 markkinoille tullut kone juontaa, karsii, katkoo ja kasaa käsiteltävän puutavaran.
Timo Kilpeläinen/Lusto
Kone on Luston mukaan päätetty myydä siksi, että koneesta luopumalla voidaan varata säilytystilaa varsinaiselle museokokoelmalle.

Jos haluaa kotiinsa palan suomalaisen metsätalouden historiaa, yksi vaihtoehto on ostaa vaikkapa entisöity metsäkone. Nyt sellainen on myynnissä, sillä Suomen Metsämuseo Lusto luopuu toisesta hallussaan olevasta PIKA 50 -monitoimikoneesta.

Entisöinnin vuoksi PIKA 50 on ulkoisesti hyvässä kunnossa, mutta alkuperäiset käytön jäljet ovat pitkälti hävinneet. Konetta käytettiin Lustossa aluksi työnäytöksissä, mutta vuodesta 2008 asti se on ollut museon perusnäyttelyssä.

Lustosta kerrotaan, että PIKA 50 on todennäköisesti edelleen tai siihen palautettavissa. Koneen pääasiallinen arvo tulee Luston mukaan kuitenkin sen mahdollisesta käyttökuntoisuudesta sekä ainutlaatuisuudesta. Vastaavia hyväkuntoisia PIKA 50 -koneita ei nimittäin Luston tietojen mukaan ole enää Suomessa jäljellä.

Kone on Luston mukaan päätetty myydä siksi, että koneesta luopumalla voidaan varata säilytystilaa varsinaiselle museokokoelmalle. Lustosta huomautetaan, että suuret metsäkoneet vievät museon säilytystilaa, ja kahden samanlaisen koneen säilyttäminen museon tiloissa ei ole järkevää.

Sakari Pinomäen suunnittelemalla monitoimikoneella oli merkittävä rooli Suomen metsätalouden koneellistumisessa, sillä se oli Pohjoismaiden ensimmäisiä prosessorikoneita. Vuonna 1968 markkinoille tullut kone juontaa, karsii, katkoo ja kasaa käsiteltävän puutavaran.

PIKA 50 myydään tarjousten perusteella. Kirjalliset tarjoukset tulee jättää 31.10.2019 mennessä Suomen Metsämuseo Lustoon. Koneen myynti-ilmoitukseen pääset tutustumaan tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ostaja löytyi: Lusto myi harvinaisen metsäkoneensa Laukaan Tupaswillalle

Tämä Suomessa valmistettu metsäkone valittiin Ranskassa vuoden parhaaksi

Komatsu päivitti metsäkoneensa useilla pienillä parannuksilla: Lisää säilytystilaa, työvalot luukkuihin ja uusi moottori

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI