Metsä

Stora Enso ei näe ongelmaa Brasilian sellun tuonnissa – yhtiön puuviljelmät eivät tuhoa sademetsiä

Suomeen tuodaan eukalyptussellua, koska koivukuitua ei saada tarpeeksi.
Kari Salonen
Stora Enson mukaan lyhytkuituista eukalyptussellua tarvitaan moniin korkealaatuisiin paperituotteisiin.

Metsäyhtiö Stora Enso omistaa puoliksi Veracelin sellutehtaan Brasiliassa, jonka päättäjät suhtautuvat välinpitämättömästi metsäkatoon. Stora Enson viestintäjohtajan Satu Härkösen mukaan yhtiö ei näe sellun tuonnissa Brasiliasta ongelmaa, sillä "Veracel ei osallistu metsien hävittämiseen".

Puuviljelmät on perustettu entisille laidunmaille, joilta alkuperäinen sademetsä oli hakattu laidunkäyttöön 1960–80-luvuilla.

"Veracelin alueella sademetsää ei ole kaadettu puuviljelmiä varten. Veracel ei myöskään polta metsää missään puunkasvatuksen vaiheessa. Lisäksi Veracel tuo Bahían osavaltioon myönteistä kehitystä luomalla työpaikkoja, maksamalla veroja, tukemalla koulutusta ja elinkeinoja sekä suojelemalla ja ennallistamalla sademetsää."

Härkösen mukaan Veracel on vuodesta 1994 ennallistanut yhteensä noin 6 500 hehtaaria metsää, mikä vastaa noin 9 000 jalkapallokenttää.

"Puolet Veracelin kaikista maista, noin 100 000 hehtaaria, on nykyään suojeltu. Veracelin puuviljelmillä on myös vastuullisen metsänhoidon FSC- ja PEFC-sertifikaatit."

Yhtiö tuo lyhytkuituista eukalyptussellua Suomeen, koska täältä ei saa tarpeeksi lyhytkuituista puuta eli koivua. Härkösen mukaan lyhytkuituista sellua tarvitaan moniin asiakkaiden vaatimusten mukaisiin, korkealaatuisiin paperi- ja kartonkituotteisiin.

Sellun osuus Brasiliasta Suomeen tuotujen tuotteiden arvosta oli viime vuonna 41 prosenttia.

Jutun alkua korjattu 3.9. klo 9:40: yhtiö ei näe "sellun tuonnissa Brasiliasta" ongelmaa, oli aiemmin "asiassa" ongelmaa

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI