Metsä

Fingridin kantaverkkotyömaalla jätetään energiapuut mätänemään, vaikka ne voisi polttaa: "Tuntuu kohtuuttomalta haaskaukselta"

Fingrid perustelee toimintaa muun muassa tiukoilla aikatauluilla.
Päivi Karjalainen
Fingridin erikoisasiantuntija Mikko Nykänen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että energiapuun eli hakkutähteen kohtelua on mietitty aina silloin tällöin. Kuvituskuva.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid aloittaa pian Petäjävedeltä Muhokselle ulottuvan Metsälinjaksi kutsutun runkolinjan rakentamisen. Runkolinjan pituus on runsaat 300 kilometriä.

Hakkuut voimajohtotyömaalla alkavat näillä näkymin noin viikon kuluessa. Hakkuiden ja puun korjuun osalta valmista pitäisi olla ensi kesänä.

Fingridin tulevan hakkuutyömaan alueella Haapajärvellä metsää omistava Aarno Junno ihmettelee, miksi työmaalla jätetään energiapuuta maahan lahoamaan, eikä sitä kerätä pois.

"Tuntuu kohtuuttomalta haaskaukselta, että se energiapuu tuolta 300 kilometriltä jää hyödyntämättä", hän sanoo.

Hämmennystä asia aiheuttaa erityisesti siksi, että aiemmin energiapuut on Junnon mukaan vastaavissa tilanteissa kerätty pois.

"Maanomistaja on saanut myydä sen, kenelle haluaa", Junno kertoo.

Energiapuun jättämistä metsään on Junnon mukaan perusteltu sillä, ettei energiapuulle ole kysyntää.

"Esimerkiksi Haapajärvellä lämpölaitos toimii hakkeella", hän ihmettelee.

Fingridin erikoisasiantuntija Mikko Nykänen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että energiapuun eli hakkutähteen kohtelua on mietitty aina silloin tällöin.

Oleellisin voimajohtoprojekteissa huomioitava asia on aikataulu. Nykänen huomauttaa, että hakkuutöille on varattu yleensä melko lyhyt aika.

"Suhtaudumme kriittisesti siihen, että vaiheita, jotka eivät suoranaisesti ole pakollisia sen johdon rakentamisen kannalta, lisättäisiin", Nykänen sanoo.

Erikoisasiantuntija huomauttaa, että hakkuutähteiden korjuu jakaa hänen käsityksensä mukaan jonkin verran metsänomistajia. Se taas hankaloittaa hakkuutähteiden logistiikan suunnittelua. Logistinen haaste muodostuu siksi, että hakkuukertymä on hankalaa arvioida riittävän aikaisessa vaiheessa. Hankaluus hakkuukertymän arvioinnissa taas vaikuttaa hakkuutähteen markkinointiin, ja sitä kautta myös maanomistajalle maksettavaan korvaukseen.

Lisäksi asiaan vaikuttaa myös se, että hakkuutähde tekee Nykäsen mukaan voimajohtolinjojen rakentamisesta jossain tapauksissa helpompaa. Hakkuutähde nimittäin voi parantaa linjan alla olevan maan kantavuutta.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI