Metsä

Metsähallituksen pääjohtajan työssä vaaditaan "lehmän hermoja" – paikalta kolme vuotta sitten syrjäytetty Esa Härmälä ei ole enää kiinnostunut virasta

Metsähallituksen mukaan Pentti Hyttisen yli 200 000 euron eroraha on yleisen linjan mukainen.
Sanne Katainen
Metsähallituksen pääjohtajalta vaaditaan hyvää johtajuutta ja lehmän hermoja, toteaa Esa Härmälä.

Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää Metsähallituksen uuden pääjohtajan etsinnän reilun viikon sisällä. Ministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) Metsähallituksen johdosta syrjäyttämä Esa Härmälä ei ole enää kiinnostunut virasta.

"Ajatus virkaan hakemisesta tuntuu kaukaiselta. Alkuperäisen suunnitelmani mukaan olisin tässä vaiheessa ollut vähitellen eläköitymässä kyseisestä toimesta", kertoo Härmälä.

Viran täyttäminen on maa- ja metsätalousministeriön harteilla. Ylijohtaja Juha S. Niemelän mukaan tavoitteena on julkaista kyseinen työpaikkailmoitus 15.9.

Viran kelpoisuusvaatimukset ovat laissa. Tehtävään vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto ja liiketalouden ja Metsähallituksen tehtäväalan tuntemusta sekä johtamiskokemusta.

Pääjohtajan palkka on 17 000 euroa kuussa.

Härmälä pitää tehtävää vaativana.

"Metsähallitus on vaikea talo hallita. Sillä on kaksi hallintoa ja kassaa. Johtajalla pitää siksi olla lehmän hermot, mutta toisaalta häneltä vaaditaan myös johtajuutta."

Härmälä toivoo, että ministeriö kuulisi valinnassa Metsähallituksen hallitusta.

Metsähallituksen hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen nostaa keskeiseksi uuden pääjohtajan ominaisuudeksi juuri tuon hyvän johtamisosaamisen ja kokemuksen johtamisesta.

"Tältä osin päätösvalta on kuitenkin kokonaan ministeriöllä", hän korostaa.

Maan hallitus tekee lopullisen nimityksen maa- ja metsätalousministerin esityksestä.

Virka tuli auki, kun Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen irtisanoutui tehtävästä perhesyihin vedoten syyskuun alusta. Hyttisen johtamisesta oli samanaikaisesti tekeillä tutkinta.

Hyttinen saa Metsähallitukselta toimitusjohtajasopimuksensa mukaisen irtisanomisajan palkan kuudelta kuukaudelta sekä kuuden kuukauden palkkaa vastaavan erokorvauksen. Lisäksi Hyttinen saa mahdolliset tulospalkkiot tämän vuoden tammi-elokuulta.

Erorahojen määrä noussee yli 200 000 euroon. Laitisen mukaan Hyttisen toimitusjohtajasopimus ja sen mukaiset erorahat ovat normaalin linjan mukaiset.

Maatalous- ja ympäristöministerinä toiminut Kimmo Tiilikainen valitsi Hyttisen Metsähallituksen pääjohtajaksi vuonna 2016. Nimityksestä nousi kohu, sillä myös virkaa hoitanut Esa Härmälä olisi halunnut jatkokaudelle.

"Monet kovat hakijat jättivät tuolloin hakematta virkaa, koska he katsoivat, että saan jatkopestin", Härmälä arvelee.

Härmälän mainitsemia kovia hakijoita olisivat saattaneet olla esimerkiksi Metsäteollisuus ry:n tuolloinen metsäjohtaja Tomi Salo, Työtehoseuran nykyinen toimitusjohtaja Juha Ojala tai vaikka Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Mäntylä.

Tulevalla hakukierroksella etukäteiskiinnostusta on herättänyt se, lähteekö Tiilikainen kisaan mukaan. Hän saattaisi olla vahva ehdokas, ellei olisi saanut edellisen hakukierroksen päätteeksi keskustan eduskuntaryhmältä vakavaa huomautusta asian hoidosta.

Vai olisiko nyt pätevän naisen vuoro nousta Metsähallituksen johtoon.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI