Metsätaidon SM-kisa veti 260 metsänomistajaa Ähtärin metsiin - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Metsätaidon SM-kisa veti 260 metsänomistajaa Ähtärin metsiin

Antti Sahi kehui metsätalouden saavutuksia niin koviksi, että on vaikea sanoa, mitä olisi pitänyt tehdä toisin.
Jarmo Palokallio
Antti Sahi (oik.) avasi metsänomistajien SM-metsätaitokisat Ähtärissä tänään lauantaina.

Noin 260 metsänomistajaa kisaa tänään lauantaina Ähtärissä metsätaidon Suomen mestaruudesta. Kisat avannut MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi korosti metsätalouden harjoittamisen monia hyötyjä.

Sahi muistutti, että maamme metsiä ovat jo vuosisadan hoitaneet pääosin yksityiset metsänomistajat. Sen hyvät tulokset ovat kaikkien todennettavissa niin käytännön toiminnan kuin tutkimusten kautta.

"On vaikea edes sanoa, mitä olisi pitänyt tehdä toisin, jotta samanlaiset taloudelliset, ympäristölliset, myös ilmastohyödyt, ja sosiaaliset hyödyt olisi saavutettu."

Sahin mukaan metsätaloutta on vuosikymmenien saatossa syytetty yhden linjan politiikasta. Sellaisesta kuin avohakkuu ja männyn istutus.

"Nyt näyttää siltä, että monen poliitikon ja tutkijan näkemyksissä haluttaisiin taas palata yhden oikean metsänhoidon periaatteisiin eli jatkuvaan kasvatukseen."

Käytännön kokemus on osoittanut, että luonnon kanssa toimittaessa yhden mallin politiikka ei toimi, vaan metsien hoidossa on osattava ottaa huomioon sekä biologiset että taloudelliset reunaehdot. Karun kankaan männiköitä hoidetaan eri tavoin kuin korpikuusikoita.

"Metsätaitokisat ovat yksi tapa kehittää osaamista, koska siinä mitataan juuri niitä asioita, mitä käytännön metsänhoidossa tarvitaan. Siksi on hienoa, että paikalla on näin suuri joukko aktiivisia metsänomistajia", Sahi totesi.

Metsätaitokilpailujen perimmäisenä tarkoituksena on metsänomistajien tietojen ja taitojen kehittäminen ja omatoimisuuden lisääminen. Suomen Metsäurheiluliiton puheenjohtaja Antti Alho laskee, että metsätaitokisat vetävät edelleen vuosittain tuhansia osallistujia.

"Suuri osa metsänhoitoyhdistyksistä järjestää jäsenilleen metsätaitokisat kerran vuodessa. Sen lisäksi kisoja järjestetään ammattilaisille. Myös 4H järjestää metsäntaitokisoja."

Alho pitää 4H:n osuutta merkittävänä, koska sitä kautta kisoihin saadaan nuoria. Myös metsäalan oppilaitosten järjestämät kisat ovat tärkeitä.

"Kisojen osallistujamäärää ylläpitää, että myös varttuneet metsänomistajat ovat niistä innoissaan. Vanhempien esimerkki rohkaisee nuoria."

Työpaikoilla into lähteä mukaan on usein kiinni työkavereista. Alhon mukaan mahdollisia epäonnistumisia ja heikkoja pisteitä ei kannata pelätä.

"Kisaan kuuluu, että välillä pisteet jäävät alas."

Lue lisää

MTK:sta eläköitynyt Antti Sahi sai kansainvälisen luottamustoimen: "Jos metsänomistajien näkökulma puuttuu, kukaan muu ei tuo sitä esille"

Jenni Haukio täsmentää eläinsuojelukommenttiaan Ilta-Sanomissa – Sovittelevampi sävy tuottajia kohtaan

Eläinsuojelugaalassa palkittu Jenni Haukio: Jos kulutus ehtyy, ehtyy myös tuotanto – MTK toivoo, että jo tehty työ eläinten hyvinvoinnin eteen huomattaisiin

MTK ja Hippos suunnittelevat tiiviimpää yhteistyötä: "Hevosurheilu on vahvasti yksi maaseudun elinkeinoista"