Metsäasiantuntijoita on asetettu syytteeseen liito-oravan elinympäristöjen tuhoamisesta – Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi vapauttavan päätöksen - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Metsäasiantuntijoita on asetettu syytteeseen liito-oravan elinympäristöjen tuhoamisesta – Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi vapauttavan päätöksen

Valtion maksettavaksi jää kymmenien tuhansien oikeudenkäyntikulut.
Markku Vuorikari
Liito-orava nauttii korkeaa suojelustatusta.

Metsäasiantuntijoita on tämän vuoden aikana asetettu syytteeseen liito-oravan elinympäristöjen tuhoamisesta. Tuorein tapaus on Pohjois-Savosta, jossa käräjäoikeus antoi eilen keskiviikkona vapauttavan päätöksen.

Meto - Metsäasiantuntijoiden puheenjohtaja Stefan Borgman kertoo, että lyhyen ajan sisällä on kuusi vastaavaa tapausta. Niissä on vaadittu jopa hakkuista saatujen tulojen takavarikoimista rikoshyötynä.

Kanteluiden kohteena on ollut etenkin korkeaa suojelustatusta nauttiva liito-orava. Tilannetta on kärjistänyt se, ettei ely-keskuksen viranomaisilla ole enää velvollisuutta rajata liito-oravakohdetta maastoon.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi keskiviikkona päätöksen, että kolme metsäasiantuntijaa vapautetaan kaikista syyttäjän rangaistusvaatimuksista. Ne koskivat liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittämistä metsänhakkuissa.

Metsäasiantuntijoita syytettiin luonnonsuojelurikoksesta, sillä liito-orava on suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain nojalla, ja sen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty.

"Käräjäoikeuden mukaan metsäasiantuntijat olivat noudattaneet hyvää huolellisuutta metsän hakkuun suunnittelussa ja toteutuksessa sekä huomioineet mahdollisen liito-oravan. Olemme tyytyväisiä päätökseen", toteaa Borgman.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan metsäasiantuntijat olivat jättäneet liito-oravalle avohakkuussa säästöpuita ja etsineet suunnitteluvaiheessa huolellisesti havaintoja liito-oravasta alueelta niitä löytämättä.

Ely-keskuksen havainto liito-oravasta oli vuodelta 2009, eikä alueella enää ollut liito-oravaa.

"Huolimatta vapauttavasta päätöksestä, on rikoksesta syytettynä oleminen asiantuntijalle kova paikka, jossa koetellaan henkistä kestävyyttä. Tällaiset ulkopuolelta tulevat psykososiaaliset kuormitustekijät stressaavat metsäasiantuntijoita, joiden työ on muutoinkin hyvin vaativaa", Borgman toteaa.

Borgman pitää outona sitä, että kuka vaan näyttää voivan kannella asiasta. Kulut jäävät valtion maksettavaksi.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden vapauttavan päätöksen myötä valtio maksaa oikeudenkäyntikulut, jotka nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin.

Lue lisää

Viirupöllö popsii liito-oravat

Liito-oravan suojelua tehostetaan liki 9 miljoonan euron hankkeella – 10 yksilöä sai seurantapannat Espoossa

”Lahopuita ei voi jättää harvennuksissa, sillä vuosien kuluessa juuri noihin puihin liito-oravat pesivät ja estävät hakkuut myöhemmin” – liito-oravan tiukka suojelu jakaa mielipiteitä

Metsäasiantuntija, maanomistaja ja konekuski joutuivat hakkuusta käräjille naapurimetsän liito-oravamerkintöjen vuoksi – ”Yhtään en osannut aavistaa”