Metsä

Aarre: Koneyrittäjä Seppo Rahkosella on ehkä Suomen ainoa pienharvesteri – se soveltuu erityisen hyvin ensiharvennuksiin

Pienharvestereille olisi kysyntää, mutta kukaan ei enää valmista niitä.
Markku Pulkkinen
Kauko-ohjattava Harveri on ensiharvennuksissa noin neljä kertaa metsuria tehokkaampi.

Vihreä, pienen panssarivaunun näköinen vehje mönkii määrätietoisesti koivikossa. Oranssikypäräinen mies astelee pelikonsolia muistuttavan häkkyrän kanssa koneen vierellä. Saha surahtaa, koivu kahahtaa, ja hakkuupää karsii rungon kuitukasaan.

Koneyrittäjä Seppo Rahkosen omistama ja ohjaama pienharvesteri on harvinaisuus Suomessa, saattaa olla tällä hetkellä ainoa laatuaan. Kysyntää koneille olisi, mutta kukaan ei enää valmista niitä.

Metsurin töitä aikaisemmin kymmenen vuotta tehnyt Rahkonen hankki Harverinsa vähän käytettynä vuonna 2005. Hinta oli silloin 70 000 euroa. Kone oli ensimmäisiä, jotka kangasalalainen Artekno Oy valmisti.

Harverista ei tullut ensiyrittämällä täydellistä, ja raskaskoneasentajan koulutuksen käynyt Rahkonen on taitavana metallimiehenä vasaroinut koneeseensa paljon muutoksia.

”Olen laittanut Harverin muutostöihin satoja tunteja omaa aikaa. Koneessa ei ole enää montakaan alkuperäistä osaa. Runkoakin olen vahvistanut. Nyt kone toimii hyvin ja luotettavasti.”

Arteknon Harvereiden valmistus loppui vuoden 2010 tienoilla, kun yrityksen omistaja kuoli. Sen jälkeen mikään yritys ei ole ollut kiinnostunut valmistamaan kevyitä harvestereita.

Rahkosta harmittaa, kun hyvälle koneelle ei ole löytynyt tekijää. Hän pitää kauko-ohjattavaa harvennuskonetta huomattavasti mukavampana työkaluna kuin pientä, hytillistä harvesteria.

”En haluaisi keikkua pienen koneen ahtaassa hytissä. Tässä saa työskennellä selkä suorana ja olla ulkoilmassa. Jos olisin jatkanut metsurin töitä tai harventanut hytillisellä koneella, en pystyisi enää metsähommiin”, 64-vuotias Rahkonen arvelee.

Hän painottaa, että Harveri korvaa nimenomaan metsurin työtä, eikä kilpaile isojen korjuukoneiden kanssa.

Millaisiin työsaavutuksiin Rahkonen yltää Harverilla? Mitä etuja pienestä koneesta on? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Juhani Kauppisen männyt kelpasivat pylväiksi: ”Saan 2–3 euroa enemmän kuin mäntytukista”

Puukaupassa painopiste on siirtynyt harvennushakkuille

Aarre: Pihlajanmarjoissa on rutkasti C-vitamiinia – lehdistä voi tehdä teetä

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI