Mikko Tiirola, MTK: "Energiapuu käyttöön, koska se muuten lahoaa nopeasti metsään" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Mikko Tiirola, MTK: "Energiapuu käyttöön, koska se muuten lahoaa nopeasti metsään"

MTK:ssa ei ymmärretä eurooppalaisten tutkijoiden kantaa, että vain teollisuuden sivuvirrat olisivat hiilineutraaleja.
Pentti Vänskä
Eurooppalainen tutkijaryhmä esittää että metsäbioenergiaa tulisi tuottaa vain teollisuuden sivuvirroista. MTK:ssa katsotaan, että metsien kasvatushakkuista jäävä puu kannattaa käyttää ennemmin energiaksi kuin lahottaa metsiin.

"Metsää kannattaa hoitaa hyvin ja hoidon ja hakkuiden ohessa tuleva energiapuu kannattaa käyttää energiaksi, koska se lahoaa metsässä nopeasti muutenkin hiilidioksidiksi", MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola sanoo.

Eurooppalainen EASAC:n tutkijaryhmän mukaan metsäbioenergia on hiilineutraalia vain, jos se perustuu teollisuuden tähteisiin ja sivuvirtoihin.

Tutkijaryhmä vaatii, ettei metsäbioenergiaa enää pidettäisi hiilineutraalina energiamuotona. Yksi ryhmän jäsenistä on ympäristömuutoksen professori Atte Korhola Helsingin yliopistolta.

Tiirolan mukaan pitää erottaa metsien hoito ja metsän hävittäminen. Hoito lisää puun kasvua ja nielua, hävittämisen seurauksena taas nielut pienenevät.

"Tässä näyttää olevan kysymys poliittisesta hiilinielusta, joka on eri asia kuin biologinen hiilinielu. Biologisesti ajatellen metsä sitoo saman määrän hiiltä kuin tuottaa ilmaan pitkällä ajalla."

Hän kaipaa tutkimustietoa siitä, kuinka paljon hakkuutähteiden ja puuston lahoamisen yhteydessä ilmaan pääsee metaania, typpioksiduulia ja muita hiilidioksidia voimakkaampia kasvihuonekaasuja. "Tällaisesta on viitteitä, mutta tietoa puuttuu."

Lue lisää:

Tutkijaryhmä: Puun polttaminen vaarantaa ilmastotavoitteet, koska hiili ei palaudu metsään riittävän nopeasti

Lue lisää

Omaisuudensuoja unohtuu lainsäädännön valmistelussa, MTK arvostelee – "Nyt voisi olla aika koota voimia omistusoikeuden professuuria varten"

Tuleviin talviin kotimaisella polttoaineella

"Soveltuu tarkoitukseen erinomaisesti – se on pieni ja ketterä, ja kuitenkin isoilla pyörillä" – kehuu Thomas Johansson tuunauttamaansa kombikonetta

Hankintahakkaaja Aulis Juttuniemi sopii pekkaset paikallisesti – "Kenoksi kotiin", Evijärven mies määrittelee työpäivänsä pituuden