Pentti Hyttiselle tuli ajolähtö Metsähallituksen pääjohtajan pallilta – Tiilikaisen suosikki osoittautui virhevalinnaksi - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Pentti Hyttiselle tuli ajolähtö Metsähallituksen pääjohtajan pallilta – Tiilikaisen suosikki osoittautui virhevalinnaksi

Ministeri Kimmo Tiilikainen sai asiasta vakavan varoituksen keskustan eduskuntaryhmältä. Hän piti silti päänsä nimitysasiassa.
Markku Vuorikari
Kimmo Tiilikainen syrjäytti Esa Härmälän Metsähallituksen johtajan paikalta ja nosti tilalle Pentti Hyttisen.

Ministerinä toiminut Kimmo Tiilikainen (kesk.) nosti vanhan tuttavansa Pentti Hyttisen Metsähallituksen toimitusjohtajaksi vuonna 2016. Se osoittautui virhevalinnaksi.

Hyttinen joutui eroamaan tehtävästään ajolähtötilanteessa elokuun lopulla. Ellei hän olisi eronnut itse, hänet olisi erotettu heti ilmoituksen jälkeen alkaneessa Metsähallituksen hallituksen kokouksessa.

Metsähallituksen hallitus käsitteli Hyttisen johtamis­tavasta tehtyä selvitystä keskiviikkona. Sen sanoma oli karua kuultavaa Hyttisen kannalta.

Sama selvitys oli asialistalla elokuun lopulla pidetyssä kokouksessa. Se jäi silloin käsittelemättä, koska Hyttinen kertoi juuri ennen kokouksen alkua irtisanoutuvansa.

Metsähallituksen hallituksen puheenjohtajan Timo Laitisen mukaan arvioinnissa tuli esille, että Hyttisen johtamisessa oli merkittäviä puutteita ja kehittämistarpeita. Lisäksi haastatellut kertoivat useista epäasialliseksi koetuista johtamistilanteista.

”Pentti Hyttinen ei olisi jatkossa nauttinut hallituksen luottamusta”, Laitinen totesi.

Johtamisselvitys tehtiin Metsähallituksen johtoryhmälle haastattelututkimuksena, ja sen sisältö koostuu yksittäisten nimellä esiintyvien henkilöiden vastauksista ja omista henkilökohtaisista kokemuksista.

Irtisanoutuneelle Hyttiselle luvattiin yli 200 000 euron korvaus. Yleinen linja on, että korvauksia ei makseta, jos johtaja irtisanoutuu itse. Siksi Hyttisen saamaa korvausta on pidetty poikkeuksellisena.

Laitisen mukaan Hyttisen kanssa tehdyissä sopimuksissa on menetelty tavanomaisen käytännön ja hyvän hallintotavan mukaisesti.

Toimitusjohtajasopimuksen päättämisestä ja kuuden kuukauden erorahasta sovittiin Hyttisen kanssa yhteisesti, Laitinen kertoo tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo pyytäneensä varmuuden vuoksi Metsähallituksen hallitukselta selvitystä Hyttisen erokorvauksesta.

Hyttisen vuonna 2016 tapahtunut nimitys aiheutti kohua. Silloin maatalous- ja ympäristö­ministerinä toiminut Kimmo Tiilikainen syrjäytti Metsähallitusta johtaneen ja jatkohalunsa ilmaisseen Esa Härmälän Hyttisellä.

Tiilikainen ja Hyttinen olivat vanhoja tuttuja. Tiilikainen sai asiasta vakavan varoituksen keskustan eduskuntaryhmältä. Hän piti silti päänsä nimitysasiassa.

Ennen Metsähallitusta Hyttinen oli joutunut lähtemään Pohjois-Karjalan maakunta­johtajan tehtävästä.

Lue lisää

Eräluvat-sovellus on julkaistu – nyt sillä voi hankkia kalastusluvan ja maksaa kalastonhoitomaksun

Haluatko vaikuttaa kansallispuistoihin ja Metsähallituksen tulevaisuuden palveluihin? Nyt etsitään osallistujia retkeilijäyhteisöön

Metsähallitus suunnittelee Suomeen mittavia tuulivoimahankkeita osana ilmasto-ohjelmaansa

Tiedätkö, mitä avotuli oikeasti tarkoittaa? Sen määritelmä on laajempi kuin olet ehkä luullut