Puun tuontimäärä kasvoi kolmanneksen viime vuonna – ulkomailta puuta ostettiin Suomeen puolen miljardin euron arvosta - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Puun tuontimäärä kasvoi kolmanneksen viime vuonna – ulkomailta puuta ostettiin Suomeen puolen miljardin euron arvosta

Venäjältä tuli 8,2 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 71 prosenttia koko tuonnista.
Saara Lavi
Kuitupuun tuonti Suomeen lisääntyi viime vuonna 50 prosenttia edellisestä vuodesta. Haketta tuotiin 16 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Suomeen tuotiin viime vuonna puuta 11,57 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna, Luonnonvarakeskus kertoo.

Kuitupuuta määrästä oli 63 prosenttia ja haketta 27 prosenttia. Loput kymmenen prosenttia oli tukkia, polttopuuta, kyllästettyä puuta ja jätepuuta.

Kuitupuun tuonti lisääntyi 50 prosenttia edellisestä vuodesta ja hakkeen 16 prosenttia.

"Puuta tuotiin Suomeen puolen miljardin euron arvosta", Luken yliaktuaari Eeva Vaahtera sanoo tiedotteessa.

Venäjältä puuta ostettiin 8,24 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 71 prosenttia koko tuontimäärästä. Venäjältä tuodun puun suhteellinen osuus pieneni, kun vuonna 2017 osuus oli 85 prosenttia.

Virosta tuodun puun osuus oli 12 ja Latviasta tuodun yhdeksän prosenttia koko Suomeen viime vuonna tuodusta puumäärästä.

Suomesta vietiin ulkomaille viime vuonna puuta 2,10 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 48 prosenttia edellisvuotista enemmän. Viedystä puusta 72 prosenttia päätyi Ruotsiin. Saksaan vientimäärästä meni kuusi ja Puolaan viisi prosenttia.

Suomalaisten metsäteollisuustuotteiden viennin arvo oli viime vuonna 13,17 miljardia euroa, mikä kattoi 21 prosenttia Suomen 64 miljardin euron arvoisesta koko tavaraviennistä.

Metsäteollisuustuotteiden vienti kasvoi reaalisesti viisi prosenttia vuotta aiemmasta.

Puutuoteteollisuuden viennin arvo laski viisi prosenttia edellisvuodesta ja oli 2,89 miljardia euroa.

Massa- ja paperiteollisuuden viennin arvo nousi reaalisesti kahdeksan prosenttia vuodesta 2017 ja oli viime vuonna 10,28 miljardia euroa.

Suomalaisen metsäteollisuuden viennin arvosta paperin osuus oli 33 prosenttia, kartongin 22 prosenttia ja massan 20 prosenttia.

Massan viennin arvo kasvoi peräti 28 prosenttia. Paperin ja kartongin vientiarvo nousi kolme prosenttia vuodesta 2017.

Suomen tärkeimmät kauppakumppanit metsäteollisuustuotteiden viennissä olivat Saksa, Kiina ja Britannia.

Saksasta tuli 14 prosenttia metsäteollisuuden vientituloista, Kiinasta kymmenen ja Britanniasta seitsemän prosenttia.

Metsäteollisuuden tuoteryhmistä meni Saksaan ja Britanniaan arvollisesti eniten paperia, kun taas Kiinaan viedyistä metsäteollisuustuotteista 74 prosenttia oli paperituotteiden valmistukseen käytettävää massaa.

Metsäteollisuustuotteita tuotiin Suomeen 1,59 miljardin euron arvosta. Ruotsista tuli 17 prosenttia tuonnin arvosta, Virosta 15 prosenttia ja Brasiliasta 15 prosenttia.

Ruotsista tuotiin eniten kartonkia ja Virosta huonekaluja. Brasiliasta tuli lähes pelkästään valkaistua sulfaattisellua.

Lue lisää

Puun tuonnin kasvu kiihtyi talvella

Metsäteollisuuden puunkäyttö putosi viime vuonna 71 miljoonaan kuutiometriin

Puun tuonti kasvoi 11,8 miljoonaan kuutiometriin viime vuonna – kolme neljäsosaa tuli Venäjältä

Hake ohitti koivukuitupuun tuontimäärän marraskuussa