Metsä

Koneen Säätiön rahoilla selvitetään ihmisten suhdetta puihin

Nelivuotisen tutkimuksen toteuttaa Itä-Suomen yliopisto, siihen voi osallistua netissä.
Kari Salonen
Luultavasti erilaiset puut miellyttävät ihmisiä kotipihalla, kaupunkipuistossa tai metsässä, tutkija arvelee.

Ihmisten suhde puihin kiinnostaa tutkijoita. Itä-Suomen yliopisto selvittää seuraavan neljän vuoden aikana ihmisten puusuhteita monitieteellisellä tutkimushankkeella.

Metsätieteilijöistä, kulttuurintutkijoista ja taiteilijoista koostuva tutkijaryhmä perehtyy ihmisten ja puiden suhteisiin, joihin kuuluu puiden herättämät tunteet. Aikaa tutkimukselle on varattu neljä vuotta.

Tutkimus kattaa myös sen, kuinka suomalainen kirjallisuus kuvaa puita ja puusuhteita.

"Puusuhteiden tutkimiseen käytetään suomalaista kirjallisuutta, puuvalokuvia, äänitaidetta, kyselylomakkeita, haastatteluja ja luonnontieteen menetelmiä", kertoo tutkimushankkeen johtaja, professori Eeva-Stiina Tuittila metsätieteiden osastolta.

Puut lähellämme -tutkimuksessa selvitetään, mikä tekee joistakin yksittäisistä puista ihmisille erityisen tärkeitä. Puihin liittyy ulkonäkömieltymyksiä, mutta myös muistoja.

"Joidenkin lempipuu on osa omaa tai suvun elämäntarinaa. Tutkimuksessa suuren aineiston perusteella voidaan arvioida, millaiset puut ja millaiset ihmiset löytävät toisensa. Luultavasti myös erilaiset puut miellyttävät ihmisiä kotipihalla, kaupunkipuistossa tai metsässä."

"Suhde puuhun tulee näkyväksi viimeistään silloin, kun ihmiselle tärkeä puu on uhattuna", Tuittila arvelee.

Esimerkiksi Joensuussa Vapaudenpuiston puiden kaataminen herätti monessa voimakkaita tunteita. Keskustelua puiden hoidosta ja kohtaloista käydään myös taloyhtiöissä ja kotipihoilla.

Tutkimusta rahoittaa tieteen ja taiteen yhteistyöhön kannustava Koneen Säätiö.

Tutkijoiden tekemään kyselyyn voi osallistua verkossa osoitteessa www.uef.fi/puutlahellamme

Katso uusin video
Lue lisää

Väitöstutkimus: Äidin altistuminen laajasti maailmalla käytetylle torjunta-aineelle voi altistaa myös sikiön – Suomessa aine ei ole käytössä kasvinsuojeluaineena

Metsänomistajat saavat apua uudesta verkkopohjaisesta työkalusta – Kertoo, miten suometsiä kannattaa hoitaa

Metsätieteiden hakijamäärä kasvoi kohisten: Helsingin yliopistossa kasvua yli 60 prosenttia, Itä-Suomen yliopistossa yli 80 prosenttia

Uusi työkalu metsätalouden vesiensuojeluun – Suosimulaattori laskee, missä ojat kannattaa kunnostaa