Metsähallituksen hakijalista täydentyy kovilla nimillä - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Metsähallituksen hakijalista täydentyy kovilla nimillä

Edelliseltä hakukierrokselta varoituksen saanut Kimmo Tiilikainen hakijoiden joukosta vielä puuttuu.
Jaana Kankaanpää
Metsähallituksen uuden pääjohtajan nimittää maan hallitus ministeri Jari Lepän esityksestä.

Metsähallituksen pääjohtajaksi haluavien lista on täydentynyt useilla varteenotettavilla henkilöillä. Hakuaika päättyy perjantaina.

Listalta löytyy pitkään metsäalalla toimineita johtajia ja virkamiehiä, mutta mukana on myös yritysmaailmasta tuttuja yleisjohtajia. Sekä ilmeisesti ainakin yksi yleishakija.

Uusia tulokkaita listalla ovat Metsähallituksen sisältä hakevat Terhi Koipijärvi, Tuomas Hallenberg ja Kirsi-Marja Korhonen. Heidän lisäkseen hakemuksensa on odotetusti jättänyt Työtehoseuran toimitusjohtaja Juha Ojala.

Viestintäjohtaja Koipijärvellä on pitkä johtajakokemus yritysmaailmasta. Hallenberg puolestaan on Metsähallituksen virkaa tekevä pääjohtaja.

Myös Metsähallituksen aluejohtaja Korhonen on ollut mukana ennakkoarvailuissa.

Ojala on hänkin odotettu hakija. Hänellä on vahva johtajakokemus.

Ennestään hakemuksensa ovat jättäneet metsänhoitaja Sixten Sunabacka, joka johti viimeksi Tornatoria. Sitä ennen hän on ollut muun muassa UPM:n metsäjohtaja ja metsäalan strategisen ohjelman johtajana työ- ja elinkeinoministeriössä.

Näyttävä virkaura on takana maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Juha S. Niemelällä, joka on maan korkea-arvoisin metsävirkamies. Ministeriöstä hakemuksen on jättänyt myös ylijohtaja Pentti Lähteenoja.

Metsähallituksesta pääjohtajan paikkaa hakee edellä mainittujen lisäksi luontopalvelujohtaja Timo Tanninen. Hän on ollut aiemmin muun muassa WWF:n Suomen pääsihteeri. Hänkin on koulutukseltaan metsänhoitaja.

Muita hakijoita ovat muun muassa pankki- ja vakuutusalalla ansioitunut Harri Lauslahti sekä lähinnä yritysmaailmassa kannuksensa hankkineet Aki Saarinen, Jari Varjo, Nina Happonen ja Kimmo Hietala.

Piotr Marko Lehtonen on puolestaan aktiivinen työnhakija.

Pääjohtajan virka aukesi, kun sitä hoitanut Pentti Hyttinen joutui jättämään tehtävän. Hän irtisanoutui elokuussa ajolähtötilanteessa.

Ellei hän olisi irtisanoutunut, hänet olisi erotettu johtamistapaan liittyvien ongelmien takia.

Hyttisen saamasta yli 200 000 euron erorahasta käydään edelleen keskustelua. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on pyytänyt siitä selvityksen Metsähallituksen hallitukselta.

Uuden pääjohtajan nimittää maan hallitus ministeri Lepän esityksestä.

Hyttisen nimityksestä vuonna 2016 vastasi silloin ministerinä toiminut Kimmo Tiilikainen (kesk.). Hän korvasi Hyttisellä virkaa hoitaneen ja jatkohalunsa esittäneen Esa Härmälän.

Hyttinen oli Tiilikaisen tuttu jo opiskeluajoilta. Hyttinen esimerkiksi ohjasi Tiilikaisen opinnäytetyötä.

Tiilikainen sai toimistaan vakavan varoituksen keskustan eduskuntaryhmältä.

Tiilikainen yritti hyvitellä Härmälää tarjoamalla tälle Maaseutuviraston johtajan paikkaa. Härmälä kieltäytyi siitä.

Nyt kiinnostusta herättää, hakeeko Tiilikainen virkaa ja jos hakee, miten edellisen hakukierroksen huonosta hoidosta saatu varoitus vaikuttaa lopputulokseen.

Ilman sitä Tiilikaista olisi vaikea sivuuttaa ministerikokemuksen takia.

Lue myös:

Pentti Hyttiselle tuli ajolähtö Metsähallituksen pääjohtajan pallilta – Tiilikaisen suosikki osoittautui virhevalinnaksi

Lue lisää

Haluatko vaikuttaa kansallispuistoihin ja Metsähallituksen tulevaisuuden palveluihin? Nyt etsitään osallistujia retkeilijäyhteisöön

Metsähallitus suunnittelee Suomeen mittavia tuulivoimahankkeita osana ilmasto-ohjelmaansa

Tiedätkö, mitä avotuli oikeasti tarkoittaa? Sen määritelmä on laajempi kuin olet ehkä luullut

Koronakevät on innostanut myös metsästäjiä: Kanalinnustuksen kausilupia haettiin enemmän kuin koskaan ennen