LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Metsä

Metsäklusteri kasvaa Savonlinnassa – pohjan luovat Andritz, Teknologiapuisto Noheva, Xamk ja Suomen suurin mekaanisen metsäteollisuuden keskittymä

Teollisuuskonsernien lisäksi seudulla toimii joukko pieniä alan kärkiyrityksiä.
Saara Lavi
Savonlinnan metsäklusterin teolliseen ytimeen kuuluu Punkaharjulla toimiva Metsä Groupin vaneri- ja viilupuutehdas. Kuvassa olevalla teräpakalla sahataan viilupuuta asiakkaan haluamiin mittoihin.

Savonlinnan metsäklusteri on vahvistunut viime vuosina investoinneilla teollisuuteen, koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Klusterin teollisen ytimen muodostavat Punkaharjulla toimiva Metsä Groupin vaneri- ja viilupuutehdas, UPM:n koivuvaneritehdas Savonlinnan Pääskylahdessa ja itävaltalaisen Andritz-konsernin Savonlinna Works, joka valmistaa koneita ja laitteita sellu- ja paperiteollisuudelle.

Metsä Group käynnisti viime keväänä 52 miljoonaa euroa maksaneen uuden viilupuun (lvl) tuotantolinjan. Andritz puolestaan on investoinut uuteen, entistä suurempaan koneistusyksikköön.

Teollisuuskonsernien ohella seudulla toimii pienempiä puunjalostusyrityksiä.

Sahakuutio Oy suunnittelee lisäävänsä Kerimäellä vuosittaista sahatavaran tuotantoa nykyisestä noin 65 000 kuutiometristä yli 100 000 kuutiometriin. Viime vuonna käynnistetty investointi­ohjelma maksaa noin kolme miljoonaa euroa.

Punkaharjun Puutaito Oy hakee kasvua puurakentamisesta.

Metsä Groupin, UPM:n, Sahakuution ja Punkaharjun Puutaidon yksiköt muodostavat Suomen suurimman mekaanisen metsäteollisuuden keskittymän, joka työllistää suoraan liki 900 ihmistä.

Metsäteollisuudelle koneita, laitteita ja järjestelmiä valmistava teknologiateollisuus työllistää yli 1 000 ihmistä.

Suuren Andritzin lisäksi kaupungissa toimivat Veolia/Aquaflow Oy, Wetend Technologies Oy ja Teknosavo Oy.

Savonlinnan Teknologiapuisto Noheva laajenee, kun Luonnonvarakeskukselle on juuri valmistunut oma laboratorio. Tilat luovutetaan Lukelle tällä viikolla.

Selluteollisuuden optisiin mittalaitteisiin erikoistunut Teknosavo muuttaa ensi vuonna uusiin tiloihin Lypsyniemeen.

Teknologiapuiston keskeinen tutkimusyksikkö on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin Kuitulaboratorio, missä tehdään paperin ja sellun valmistukseen, tulevaisuuden biojalostamoihin ja ympäristöteknologian prosesseihin liittyvää tutkimusta.

Prosessitekniikan insinöörejä Xamkissa on koulutettu vuodesta 2014 lähtien. Pari vuotta sitten koulutus muuttui biotuotetekniikan insinöörikoulutukseksi.

Viime syksynä käynnistyi teolliseen puurakentamiseen syventyvä rakennustekniikan insinöörikoulutus, jossa aloittaa vuosittain noin 30 opiskelijaa.

Lue myös:

Betoni vaihtui puuksi Kerimäellä – entisessä betonielementtitehtaassa jalostetaan nyt massiivipuulevyjä ja kootaan huoneistomoduuleja

Metsä Groupin uusi viilupuu­linja Punkaharjulla ylitti odotukset: "Tehdas on pyörinyt vielä kovempaa, mitä kapasiteetti antoi odottaa"

Teknosavo säätää ja säästää puun kulutusta sellutehtailla – optisia mittajärjestelmiä valmistava yritys aikoo moninkertaistaa liikevaihtonsa lähivuosina

Saara Lavi
Teknosavon kehittämät optiset mittalaitejärjestelmät seuraavat sellutehtailla hakkeen laatua ja auttavat säästämään puun ja energian kulutusta.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Punkaharjun Puutaito palkittiin Rantasalmi-palkinnolla – "Puuraaka-aineen käytön ekologisuus ja ekonomisuus ovat olleet yhtiön johtoajatuksina"

Betoni vaihtui puuksi Kerimäellä – entisessä betonielementtitehtaassa jalostetaan nyt massiivipuulevyjä ja kootaan huoneistomoduuleja

Metsä Groupin uusi viilupuu­linja Punkaharjulla ylitti odotukset: "Tehdas on pyörinyt vielä kovempaa, mitä kapasiteetti antoi odottaa"

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI