LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Metsä

Metsäliiton lisäosuuksissa raha muhii mukavasti – rasitteena on kuitenkin pitkä kotiuttamisaika

Stora Enso tarjoaa metsänomistajalle Tähtitiliä ja UPM mahdollisuutta sijoittaa kumppaninsa Nordnetin kautta puukaupparahoja.
Pentti Vänskä
Metsäliitto on perinteisesti maksanut hyvää korkoa omistajajäsenilleen A-lisäosuuksiin sijoittamisesta.

Puukauppojen teossa monien muiden etujen rinnalla yksi kannustin voi olla se, mihin tulevat puukauppa­tulot sijoittaa. Toki rahalle voi olla omat käyttötarpeet jo valmiiksi odottamassa.

Omaa sijoitusmahdollisuutta tarjoavat ainakin Metsä Group ja Stora Enso.

Metsä Groupille puuta myyvät Metsäliiton omistajajäsenet ovat voineet sijoittaa yhtiön puukaupparahojaan A-lisäosuuksiin. Lisäosuuksien koroista osuuskunta päättää keväisin, ja päätös koskee aina edellisen vuoden talletuksille maksettavaa korkoa. Esimerkiksi tänä keväänä korko nousi ennätystasolle, kun vuodelta 2018 A-lisäosuuksille päätettiin maksaa 7,0 prosentin korkoa.

Jos puukauppatuloja sijoittaa useana vuonna A-lisäosuuksiin, metsänomistajalla on mahdollisuus merkitä lisäosuuksia pääomabonusjärjestelmässä niin, että Metsäliitto maksaa niistä 15 prosentin osuuden. Metsäliiton maksaman siivun ja sen osuuden korosta saa pitää itsellään, jos sijoituksen pitää voimassa riittävän pitkään.

Nykyisillä markkinakorkojen tasoilla korko on kova, mutta vastaavasti sijoituksen kotiuttaminen kestää irtisanomispäivästä seuraavan vuoden heinäkuuhun. Lisäosuuksien korko on vaihdellut 2000-luvulla 5–7 prosentissa.

Stora Enson vastine puukauppatilin sijoittamiseen on yhtiön Tähtitili, jonka korko tarkistetaan kolme kertaa vuodessa. Korko elää markkinakorkojen mukana, ja tänä syksynä se ollut 2,5 prosenttia. Rahat tililtä saa irti noin kuukaudessa ja sijoitettava summa voi olla maksimissaan puunmyyntiä vastaama summa.

UPM-Kymmenellä ei ole omia sijoituspalveluja, vaan se tarjoaa sijoitusmahdollisuutta yhteistyökumppaninsa Nordnetin osakesijoitusten ja rahastojen kautta.

Myös muut puun ostajat tarjoavat puukaupparahalle sijoituspaikkaa. Koskitukki esimerkiksi kauppaa omaa KoskiRahaa, johon voi sijoittaa puolesta vuodesta kolmeen vuoteen, puolentoista kuukauden irtisanomisajalla. Syksyllä korko on ollut kolmessa prosentissa.

Jos puukaupasta jää väljää rahaa, kannattaa katsoa saisiko ne jotain kautta kasvamaan korkoa, perustileillä rahat eivät juuri saldoa kasvata.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsä Group ei näytä puutavaran katkontalistaa metsänhoitoyhdistykselle

EU:n muovidirektiivi sataa Stora Enson laariin: "Moni brändin omistaja on jo tehnyt päätöksen muovittomuudesta tai muovin merkittävästä vähentämisestä"

UPM luovuttaa metsänomistajille puukaupan katkontatiedot entistä tarkemmin

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI