LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Metsä

UPM säilytti tuloskuntonsa parhaiten – erot metsäyhtiöiden välillä kasvavat

Sellun hinnan lasku iskee kovimmin Metsä Groupiin. Hinta on vakaantumassa Kiinassa, mutta lasku syö edelleen kaikkien tuloksia loppuvuonna.
Sanne Katainen
UPM:n tämän vuoden tuloksesta odotetaan edelleen hyvää viime vuoden ennätystuloksen jälkeen.

Kolmesta suuresta metsäyhtiöstä UPM säilytti tuloskuntonsa alkuvuonna parhaiten.

Sellun hinta oli vuosi sitten ennätyksellisen korkea, kun Euroopassa pitkäkuituisen havupuusellun hinta ylsi 1 230 dollariin tonnilta. Siitä hinta on tullut alas yli 30 prosenttia.

Sellun hinnan lasku näkyi kaikkien metsäyhtiöiden heinä–syyskuun tuloksissa.

Metsä Groupin liiketulos puolittui kolmannella vuosineljänneksellä, Stora Enson kutistui yli kolmanneksen ja UPM:n vajaan viidenneksen.

Koko alkuvuoden kannattavuusvertailussa UPM oli paras sekä liiketulosprosentilla että sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna. Loppuvuonna erot todennäköisesti kasvavat edelleen.

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä arvioi liiketuloksen heikkenevän vielä vuoden viimeisellä neljänneksellä heinä–syyskuusta.

”Vaikka tulos notkahti, niin omavaraisuusaste luo hyvän pohjan investointisuunnitelmien toteuttamiseksi”, Hämälä totesi esitellessään osavuosi­tulosta torstaina.

Metsä Groupilta odotetaan ensi vuonna investointipäätöksiä biotuotejätistä Kemiin ja suursahasta Raumalle.

Aiemmin numeroitaan esitelleiden Stora Enson Karl-Henrik Sundströmin ja UPM:n Jussi Pesosen näkemyksissä lähitulevaisuudesta oli selvä ero.

Vaikutelmaksi jäi, että Sundström näki synkkenevää, Pesonen hieman hämärtyvää.

Sundström korosti, että muuttuneen markkinaympäristön vuoksi Stora Enson on varauduttava tulevaisuuteen paremmin.

Stora Enso on nostanut alkujaan 120 miljoonan euron säästöohjelman tavoitetta kahdesti: ensin 200 miljoonaan ja sitten 275 miljoonaan euroon.

Yhtiö arvioi viimeisen vuosineljänneksen liiketuloksen jäävän 100–180 miljoonaan euroon, mikä on selvästi aiemmin odotettua pienempi.

Joulukuun alussa Stora Enson toimitusjohtajana aloittavan Annica Breskyn työlistalla on ensimmäisinä kulukuurin eteenpäin vienti, Oulun tehtaan muuttaminen hienopaperitehtaasta pakkauskartonkitehtaaksi sekä Kiinan Beihaissa sijaitsevan suuren kuluttajapakkauskartonkikoneen kannattavuuden kohentaminen koneeseen asetettuja odotuksia vastaavaksi.

Myös UPM:n Pesonen arvioi, että maailmantalouden kasvuun liittyvät epävarmuudet kuten kauppakiistat saattavat vaikuttaa yhtiön tuote- ja raaka-ainemarkkinoihin.

Hän odottaa kuitenkin UPM:n tämän vuoden tuloksesta edelleen hyvää viime vuoden ennätystuloksen jälkeen.

Kiinan kasvuun liittyvistä epäilyistä Pesonen ei ole kovin huolestunut.

”Kiina on yllättävän tasainen hyvä markkina meille tällä hetkellä.”

”Se ei tietysti ole yllättävää, koska me teemme tuotteita, joita jalostetaan tai käytetään joka päivä. Ne eivät ole investointihyödykkeitä”, hän totesi.

Jukka Pasonen
Koko alkuvuoden kannattavuusvertailussa UPM oli paras. Loppuvuonna erot yhtiöiden välillä todennäköisesti kasvavat edelleen, ja UPM repii lisää etumatkaa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsä Group ei näytä puutavaran katkontalistaa metsänhoitoyhdistykselle

EU:n muovidirektiivi sataa Stora Enson laariin: "Moni brändin omistaja on jo tehnyt päätöksen muovittomuudesta tai muovin merkittävästä vähentämisestä"

UPM luovuttaa metsänomistajille puukaupan katkontatiedot entistä tarkemmin

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI