Stora Enso kiristää tukkien mittavaatimuksia nyt myös Pohjois-Suomessa – Etelä-Suomessa mäntytukille uusi väliluokka - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Stora Enso kiristää tukkien mittavaatimuksia nyt myös Pohjois-Suomessa – Etelä-Suomessa mäntytukille uusi väliluokka

Havutukkien läpimitan minimivaatimus nousee 18 senttimetriin Pohjois-Suomessa. Etelä-Suomessa latvaläpimitaltaan 15–17,9 senttimetrin mäntytukista maksetaan normaalia tukin hintaa vähemmän.
Lari Lievonen
Itä-Suomen hankinta-alueella havutukkien minimiläpimitan nostosta on saatu Stora Enson mukaan hyviä kokemuksia ja nyt samanlainen käytäntö laajenee Pohjois-Suomeen.

Stora Enso on nostanut havutukkien läpimitan minimivaatimuksen Pohjois-Suomen hankinta-alueellaan 18 senttimetriin.

Etelä-Suomen hankinta-alueella kuusitukin minimiläpimittana säilyy 16 senttimetriä, mutta mäntytukille tulee uusi väliluokka.

Latvaläpimitaltaan 15–17,9 senttimetrin väliluokassa mäntytukin hinta on alempi kuin yli 18 senttimetrisen mutta parempi kuin pikkutukin. Mäntytukin väliluokka otetaan käyttöön ainoastaan Etelä-Suomen hankinta-alueella.

Stora Enson osto- ja asiakkuusjohtajan Sami Honkasen mukaan muutokset tulevat voimaan tänään marraskuun ensimmäisenä päivänä.

Pohjois-Suomessa tukin mittavaatimukset seuraavat Stora Enson Itä-Suomessa parin kuukauden ajan kokeilemaa käytäntöä.

Syyskuun alussa Itä-Suomen hankinta-alueella mäntytukin läpimitan minimi muuttui 15 senttimetristä ja kuusitukin 16 senttimetristä 18 senttimetriin.

Stora Enson Pohjois-Suomen hankinta-alue käsittää Honkasen mukaan Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun.

Etelä-Suomen hankinta-alueen pohjoisraja kulkee linjalla Parikkala, Savonlinna, Pieksämäki, Jämsä ja Virrat.

Stora Enso on perustellut tukkien mittavaatimusten kiristystä sahateollisuuden ongelmilla.

Itä-Suomen hankinta-alueella läpimitan nostosta on saatu Honkasen mukaan hyviä kokemuksia.

"Itä-Suomessa puukauppa on käynyt ihan normaalisti ja näin on todettu, että käytäntö voidaan laajentaa Pohjois-Suomeen."

Stora Enso pyrkii Honkasen mukaan hankkimaan Itä- ja Pohjois-Suomen hankinta-alueilla mahdollisimman paljon pikkutukkia, josta maksetaan kuitupuuta korkeampi mutta normaalia tukkia alempi hinta.

Kuinka paljon normaalia tukkia huonompi hinta, sitä Honkanen ei kerro.

"Sitä voi kysyä meidän puunostajilta. Pikkutukin hinta katsotaan tapauskohtaisesti niin, että pikkutukin sahaus on kannattavaa."

Pikkutukiksi Stora Enso lukee Itä- ja Pohjois-Suomessa latvaläpimitaltaan 13–17,9 senttimetrin tukit. Niitä hankitaan asiakkaiden tarpeen mukaan.

"Pikkutukin sahaajia ja parrun veistäjiä on läpi Suomen ja myös meidän omat sahat pystyvät käyttämään pikkutukkia", Honkanen sanoo.

Katso uusin video
Lue lisää

Otsolta jäi puukauppamaksuja rästiin – saneeraushakemus jäädytti kaikki velat toistaiseksi

Mitä painopaperien jälkeen?

Stora Enso aikoo sulkea sanomalehtipaperikoneen Ruotsissa Hylten tehtaalla

Puukaupassa kolmas perättäinen yli puolen miljoonan kuution viikko