LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Metsä

Puuttuva yksityiskohta saa veden hiipimään hihansuusta – lue ammattimetsurin vinkit sadevaatteen hankintaan

Kalliskaan vaate ei aina pelasta metsätöissä, kun sade piiskaa ja kosteus pyrkii iholle.
Jyrki Luukkonen
Syksylla alkaa raivaajilla ikävimmät ajat sään puolesta.

Ammattimetsureilla on sään puolesta meneillään ikävimmät ajat. Syyskuusta alkaen sade piiskaa ja kosteus hiipii vaatteiden alle melkein joka päivä. Kausi kestää usein maaliskuulle saakka, sanoo metsänhoitoyhdistys Uudenmaan metsuri Pasi Salmi.

”Päivittäin joutuu turvautumaan sadevaatteisiin, ja ne ovat kovassa kulutuksessa. Se on melkeinpä yksi kausi, ja sitten pitää ostaa uudet varusteet.”

Salmi on kokeillut 35-vuotisen uransa aikana monenlaisia sadesuojia ja päätynyt goretex-pinnoitettuun työvaatteeseen. Hänen mielestään sadevaatteen tärkein ominaisuus on hengittävyys. Ilman pitää kiertää vaatteiden alla.

”Jokainen, joka tekee töitä ja liikkuu paljon tietää, että kun lämpötila nousee yli kymmenen asteen ja tuotat itse lämpöä, alkaa hirveä hikoilu”, Salmi sanoo.

Goretex-vaatteessa kannattaa huomioida, että sen paino kasvaa kastuessaan. Vaate on myös jonkin verran perinteistä sadevaatetta viileämpi, Salmi huomauttaa.

Hän antaa myös tärkeän vinkin goretex-vaatteen pesuun: ”Kun takin on pessyt ja se on kuivunut, se pitää vielä lämmittää 50–60-asteessa 20 minuuttia, jotta pinnan ominaisuudet tulevat takaisin. Näin liikkeessä minulle kerrottiin.”

Tekniset sadevaatteet ovat hintavia, ja siihen nähden niissä on Salmen mielestä harmillisia puutteita. Hihoista puuttuvat esimerkiksi kautta linjan kaksinkertaiset hihansuut.

”Niiden pitäisi olla neopreeniä, jottei vesi valu hihansuusta sisään. Sieltä kun vesi lähtee nousemaan hihoja pitkin, kosteus on tunnissa edennyt kainaloon saakka.”

Jotkut metsurit teippaavat hihansuut ilmastointiteipillä, jotta kosteus pysyy vaatteiden ulkopuolella. Salmellakin on ongelmaan oma näppärä kikka: hän leikkaa vanhoista hansikkaista resorit irti ja vetää ne sadetakin hihan päälle tiivistämään hihansuuta.

Harrastuksensa puolesta Salmi tuntee kalastusvaatteet, joissa hihansuut ovat tiiviit ja hintakin usein puolet ammattimetsurien vaatteista.

Toinen seikka, johon Salmi kiinnittää huomioita sadevaatteissa on taskut. Ta­kin­ ulkopuolelle sijoitettuna ne altistuvat jatkuvasti lialle. Kun taskuja auotaan ja suljetaan, vetoketjut menevät nopeasti rikki.

”Taskun pitäisi olla vaatteen sisä­puolella, ja sen pitäisi olla vedenpitävä samalla tavalla kuin perhotakeissa.”

Ammatikseen metsätöitä tekevät käyttävät myös paljon perinteisiä sadeasuja, joiden etu on edullinen hinta. Hengittävyyttä parantaa, jos ne ovat ylhäältä auki samaan tapaan kuin metsurin puserot.

Sadevaatteissakin olisi hyvä, jos ne olisi ommeltu kuten metsurin vaatteet ”irti” hartioista, jotta vaate ei lähde kiertymään liikkuessa.

Edulliset perussadehousut toimivat Salmen mielestä hyvin, mutta niissä tärkeää on, että housut saa puettua ja riisuttua jalasta ilman, että myös kengät pitää riisua.

Sadekeleillä laadukas sadeasu ei yksinään riitä. Ratkaisevaa on, mitä sen alle pukee, sanoo Salmi.

”Tärkeää on, mitä sadevaatteen alle on puettu tai olo tulee ikäväksi.”

Pukeutumisessa pätevät samat ohjeet kuin retkeilijöille ja ulkona paljon liikkuville.

Salmi pukee alimmaiseksi päälle urheilukerraston ja sen päälle tekokuituisen urheilupaidan, joka siirtää kosteutta eikä tartu ihoon kiinni. Kun lämpötila laskee alle vii­den asteen, ohut fleecepaita takin alla antaa sopivan lisälämmön eikä tunnu kostealta.

”Perinteinen puuvillainen flanellipaita on huonoin. Se vetää kosteutta kuin pesusieni ja on päällä epämiellyt­tävä.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pusikoituminen merkitsee hiilinieluja

Raivaustyö käy urheilusuorituksesta – väärä valmistautuminen tappaa takuulla työmotivaation

Läskin voima on mennyttä aikaa – raivaaja tankkaa yllättävän kevyesti: katso video

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI