Metsä

Pohjoisen kunnat vaativat oikeudenmukaisuutta metsätulojen jakoon – "Paljonkaan rahasta ei tule takaisin"

Savukoski menettää yhteisöveron jaossa rahaa muun muassa kunnan alueella sijaitsevien suojelualueiden takia.
Kari Lindholm
Savukoskella on paljon valtion metsätalous- ja suojelualueita. Kunta toivoo että yhteisöveron metsäerä jaettaisiin kunnille nykyistä yksinkertaisemmin ja oikeudenmukaisemmin.

Noin 1 000 asukkaan itälappilainen Savukoski lienee Suomen metsätuloista riippuvaisin kunta. Yhteisöveron metsäerä tuo kunnan yhteensä neljän miljoonan euron verotuloista noin 700 000 euroa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtajan Jouko Savukosken mielestä kunta ei kuitenkaan saa metsätuloista sellaista osuutta kuin sille kuuluisi. Metsähallituksen Savukoskella tekemien hakkuiden tuotosta noin 10 prosenttia jää kuntaan.

"Metsähallitus hakkaa täällä vuosittain 2,5 miljoonaa kuutiota puuta. Paljonkaan rahasta ei tule takaisin", Jouko Savukoski toteaa.

Vuonna 2005 päättyneen metsän pinta-alaverotuksen aikana Savukosken kunta sai huomattavasti enemmän kuin nyt.

"Metsähehtaareilla mitattuna meidän pitäisi saada 3,1 miljoonaa."

Kunnallisveron kautta Savukoski ei saa millään entisiä metsäveroja takaisin. Jouko Savukosken mukaan veron nosto yhdellä prosenttiyksiköllä toisi kuntaan 130 000 euroa vuodessa. Kunnan veroprosentti 21,75 on jo Suomen korkeimpien joukossa.

Noin kolmasosa Savukosken pinta-alasta on erilaisia suojelualueita. Nykyisessä metsäerän laskentamallissa suojelualueet eivät hyödytä kuntia yhtä paljon kuin talousmetsät.

Yhteisöveron metsäerän laskenta on monimutkainen yhtälö. Laskennassa kummittelevat vielä vanhat metsäkeskusalueet. Edellinen hallitus valmisteli lakiesityksen, jossa metsäkeskusalueet korvattaisiin maakunnilla ja suojelualueet kerryttäisivät tasavertaisesti vero-osuutta siinä missä talousmetsätkin. Savukoski olisi voittanut nykymalliin verrattuna 62 euroa asukasta kohti vuodessa.

Lakiesitys ei kuitenkaan edennyt, kun maakuntauudistus keskeytyi ja hallitus erosi ennen aikojaan. Antti Rinteen hallituksen suunnitelmiin lakiuudistus ei enää kuulu.

Savukosken kunta esitti lakiesityksen lausuntokierroksella yksinkertaista jakomallia, jossa kunnat saisivat 25 prosenttia kunnan alueella tehtävien hakkuiden nettotuloista. Kunta olisi ollut tyytyväinen myös valtiovarainministeriön vuonna 2016 valmistelemaan malliin, joka olisi tuonut Savukoskelle 500 000 euroa nykyistä enemmän.

"Uudistuksella olisi valtava kuntataloudellinen merkitys meille ja yleensä pohjoisen kunnille. Mutta eihän se mene läpi, kun 170 kansanedustajaa on toista mieltä kuin pohjoisen 30 kansanedustajaa."

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI