LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Metsä

Metsähallitusta toistaiseksi luotsaavalle Tuomas Hallenbergille metsästys on sydämen asia

Metsästäjäliiton nokkamies jääväsi itsensä pika-aikataululla liiton puheenjohtajuudesta, kun kävi käsky tarttua Metsähallituksen pääjohtajan sijaisen toimeen.
Silja Hallenberg
Karkeakarvainen saksanseisoja Erwin on Tuomas Hallenbergin luottokaveri metsästysreissuilla.

Kulunut syksy on ollut Tuomas Hallenbergille nopeiden käänteiden värittämää aikaa. Työnkuva muuttui pikaisella aikataululla, kun työpaikalla Metsähallituksessa pääjohtaja Pentti Hyttinen ilmoitti elokuun lopulla eroavansa tehtävästään ja Hallenberg määrättiin toimimaan pääjohtajan sijaisena.

Muutos heijastui myös luottamustehtävään. Hallenberg toimii Metsästäjäliiton puheenjohtajana. Hän jääväsi itsensä tästä tehtävästä, sillä pääjohtajan vastuulla on useita metsästykseen liittyviä asioita.

"Sovimme heti, että Metsästäjäliiton asioita hoitaa sijaisuuden aikana varapuheenjohtaja Ilkka Mäkelä."

Metsähallituksen pääjohtajan paikka on parhaillaan täytettävänä, ja Hallenberg on yksi hakijoista.

Työtehtävän äkillinen muutos merkitsi kalenterin täyttymistä uusilla kokouksilla, matkoilla ja edustustehtävillä. Aikaa on silti järjestynyt rakkaalle metsästysharrastuksellekin – kotona jahtimaille pääsyä odottaa kolme karkeakarvaista saksanseisojaa: Erwin, Arwen ja jälkimmäisen puolivuotias pentu Karelia.

"Kävimme syksyllä vaimon ja koirien kanssa viikon metsästyslomalla pohjoisessa ja kausi jatkuu vielä."

Kanakoirat eivät ole tulleet Hallenbergien perheeseen sattumalta. Metsästys on nimittäin koko perheen harrastus.

"Aiemmassa työpaikassa UPM:llä parilla työkaverilla oli seisojia. Siinä 30 vuotta ilman koiraa metsästänyt mies koki aivan uudenlaisen elämyksen."

Hallenbergia viehätti noutavan koiran ja ohjaajan tiivis yhteistyö. Huippuhetkiä on koiran isännälle tekemä tiedotus sen löydettyä linnun etäältä tai peitteisestä maastosta. Koira tulee hakemaan ohjaajan ja opastaa tämän linnulle. Onnistuessaan kaikki päättyy noutoon. Näitä taitoja hän on hionut kahdeksan vuoden ajan vanhimman koiransa Erwinin kanssa.

"Lopputulos on ollut vähintään kohtuullinen", mies hymyilee.

Koirakolmikko vaikuttaa paljon perheen arkeen. Niiden kanssa käydään lenkillä ja näyttelyissä. Keväällä olohuoneessa vipelsi peräti 9 pientä saksanseisojaa: Arwenin pennut Ans Kattoo -kennelille. Ja tästä laumasta Karelia, pieni mustapäistärikkö, jäi Hallenbergeille.

Koiraharrastus pitää Hallenbergin ajatukset tiiviisti kiinni myös metsästysasioissa. Metsästäjien puheenjohtajan pestiä hän kuvaa työntäyteiseksi, mutta antoisaksi. Uusia tuttavuuksia on kertynyt kosolti ympäri maata ja suomalaista maaseutua.

Arvokasta kokemusta on kertynyt myös alan lainsäädäntötyöstä ja kansainvälisestä vaikuttamisesta Arkadianmäeltä Brysseliin.

Sen kehittämistä ja ylläpitoa Hallenberg pitää metsästäjien edunvalvonnassa erityisen tärkeänä. ”On voitava vaikuttaa siellä, missä päätöksiä tehdään", hän sanoo.

"On mukavaa tehdä suurella palolla työtä itselle ja perheelle tärkeiden asioiden puolesta. Sanotaan, että koirat ovat lahjomattomia. Jos niiden kanssa onnistuu, pärjää varmasti ihmistenkin kanssa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsästäjäliiton Siitari kommentoi lähtöään: "Susi- tai suurpetoasiat ja niistä saatu palaute eivät vaikuttaneet lähtöpäätökseeni"

Lukijalta: Metsästäjät tarjoavat susille valtavan määrän ravintoa, kun he talviruokinnalla kasvattavat holtittomasti peura-, kauris- ja villisikakantaa

Tulokaslajit riski luonnonsuojelualueiden alkuperäislajistolle: "Villisika on opportunisti" – toisaalta kuopiminen voi edesauttaa puiden kasvua

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI