Aarre: Jo kansanparantajat luottivat puolukkaan – kirpeä marjamme ansaitsee yhä superruuan tittelin - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Aarre: Jo kansanparantajat luottivat puolukkaan – kirpeä marjamme ansaitsee yhä superruuan tittelin

Puolukassa on muun muassa C-vitamiinia, kaliumia ja kuituja sekä marjan siemenöljyjä, joiden yhteisvaikutus tukee monipuolisesti sydämen toimintaa.
Jaana Kankaanpää
Kansanparantajille puolukka on aina ollut tuttu rohto.

Sana ”superruoka” kuvaa elintarvikkeita, joilla on tuhatvuotinen yhteys kulttuuriin ja vakiintunut hoitokäyttö. Puolukka asettuu komeasti superruoan raameihin. Ruokaperinteessä se on täydentänyt muun muassa riistaruokia ja keventänyt käristyksiä. Jo Elias Lönnrot arveli, että puolukasta saadaan ”sangen maukasta ja terveellistä marjahilloa, lehdetkin taidetaan käyttää teeksi”.

Toinen luonnonlääkinnän ahkera kirjuri, professori Toivo Rautavaara, huomautti aikanaan, että yksi kilo puolukoita vastaa kolmea tomaattikiloa ja yli kiloa porkkanoita.

Puolukan punainen väriaine sisältää sydäntä sekä verisuonia suojaavia ja korjaavia flavonoideja, muun muassa reservatrolia, samaa flavonoidia kuin viinirypäleissä ja punaviinissä.

Puolukan fenoliyhdisteet toimivat antioksidantteina, vähentävät haitallisen kolesterolin määrää ja ehkäisevät verihiutaleiden sakkautumista suojaten sydäntä ja pitäen verisuonet notkeina. Erityisesti kversetiini-nimistä flavonoidia on puolukassa runsaasti. Verenkiertoelimistöä vahvistaessaan se torjuu myös harmaakaihia.

Puolukassa on C-vitamiinia, kaliumia ja kuituja sekä marjan siemenöljyjä, joiden yhteisvaikutus tukee monipuolisesti sydämen toimintaa.

Fenoliyhdisteet suojaavat keuhkojakin. Flavonoidit vähentävät hengitysteihin erittyvän histamiinin määrää ja helpottavat hengitystä flunssan aikana. Puolukan säännöllinen nauttiminen vahvistaa keuhkoja mahdollisten influenssatartuntojen varalle.

Millaisia vaivoja kansanparantajat puolukalla hoitivat? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Katso uusin video
Lue lisää

Tutkimus: lapsista tulee älykkäämpiä, jos heidän asuinympäristössään on luontoa

Puolukka-omenahillo

Maailmasta on kadonnut lähes 100 miljoonaa hehtaaria metsää parissa vuosikymmenessä, arvioi YK:n järjestö

Mikko Alkiolla on henkilökohtainen syy olla kiinnostunut soteuudistuksesta: "Sairastuin vakavaan sydänlihastulehdukseen"