Maailman suurin metsäkonevalmistaja John Deere teki uuden tuotantoennätyksen Joensuun tehtaallaan – "Myynti on edelleen vahvaa ja tilauskanta hyvä" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Maailman suurin metsäkonevalmistaja John Deere teki uuden tuotantoennätyksen Joensuun tehtaallaan – "Myynti on edelleen vahvaa ja tilauskanta hyvä"

Venäjällä kiivain kysyntä on hieman rauhoittunut samoin kuin Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Keski-Euroopassa kauppa käy tuhopuuhakkuiden vauhdittamana.
Lari Lievonen
John Deeren Joensuun tehtaan aikaisempi tuotantoennätys oli vuodelta 2008. Kuvassa Oskari Törrönen (vas.) ja Antti Leppänen työskentelevät kokoonpanolinjalla viime toukokuussa. Tehdas työllistää suoraan noin 500 ihmistä ja sen lisäksi laajan alihankintaverkon.

Maailman suurin metsäkoneiden valmistaja John Deere teki uuden tuotantoennätyksen Joensuun tehtaallaan lokakuun lopussa päättyneenä tilivuonna.

John Deere valmistaa kaikki maailmalla myytävät puutavaralajimenetelmän metsäkoneensa Joensuussa.

Puutavaralajimenetelmässä puut karsitaan ja katkotaan haluttuihin mittoihin heti kaadon jälkeen metsässä.

Uuden tuotantoennätyksen tarkkaa kappalemäärää yhtiö ei paljasta, mutta ilmoittaa Joensuun tehtaan valmistuskapasiteetin olevan kahdeksan konetta päivässä.

"Kapasiteetti on täydessä käytössä", John Deeren metsäkoneliiketoiminnasta Euroopassa vastaava Timo Ylänen kertoo.

Kahdeksan koneen päivävauhdilla koneita valmistuisi 1 760, jos työpäiviä vuodessa olisi 220.

Aiempi tuotantoennätys Joensuun tehtaalla oli vuodelta 2008.

Metsäkonevalmistajien korkeasuhdanne näyttää jatkuvan.

"Myynti on edelleen vahvaa ja tilauskanta hyvä", Ylänen sanoo.

Venäjällä kiivain kysyntä on hänen mukaansa hieman rauhoittunut samoin kuin Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, mutta Euroopassa markkinoiden veto on yhä kova.

"Hyönteistuhopuiden hakkuut Keski-Euroopassa ovat lisänneet hakkuita ja sinne tarvitaan koneita lisää."

Puutavaralajimenetelmän koneiden suurimmaksi markkinaksi on kasvanut Venäjä ohi aiemmin kärkipaikkaa pitäneen Ruotsin.

Venäjällä John Deere on markkinajohtaja 50 prosentin ja Ruotsissa liki 40 prosentin markkinaosuudella.

Suomessa John Deere on runsaan kolmanneksen osuudella toinen Ponssen jälkeen.

Hankkijan ja John Deeren yhteistyösopimus maatalous- ja ympäristönhoitokoneiden kaupassa päättyy, ja Wihuri ryhtyy markkinoimaan John Deeren traktoreita ja puimureita.

Metsäkoneiden kauppaan muutoksella ei Yläsen mukaan ole vaikutusta, koska Hankkijan kanssa yhteistyö ei koskenut käytännössä juuri lainkaan metsäkoneita.

John Deerellä on itsenäisesti toimiva metsäkoneiden myyntiorganisaatio Suomessa kuten myös lähes kaikissa muissa Euroopan maissa.

Suomessa puukauppoja on tehty tänä vuonna selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Myös hakkuutahti on hiipumassa, kun sahateollisuus on rajoittamassa tuotantoa.

Metsäkonekaupassa ei heikkenemisen merkkejä ole Yläsen mukaan näkyvissä vielä Suomessa.

"Vähän on tosin kuulunut viestejä, että koneyrittäjille olisi tulossa seisakkeja, mitkä kyllä jossain vaiheessa alkaisivat vaikuttaa heidän investointitahtiin."

Metsäkonevalmistajia vielä viime vuonna laajasti kiusanneen komponenttipulan Ylänen sanoo hellittäneen ja tuotannon rullaavan suunnitellusti.

John Deere aloitti viime kesänä Joensuun tehtaan laajennuksen, joka maksaa 15 miljoonaa euroa.

Tehtaanjohtaja Janne Haapasalon mukaan investoinnilla parannetaan ja laajennetaan kokoonpano- ja koeajotiloja sekä lisätään komponenttivalmistuksen kapasiteettia.

”Tämä laajennus auttaa meitä jatkossa vastaamaan paremmin kysyntään huippusuhdanteissa,” Haapasalo kertoo.

Investoinnin on määrä valmistua vuonna 2021.

Joensuun tehtaalla työskentelee noin 500 ihmistä. Sen lisäksi tehdas työllistää laajan alihankintaverkon.

Kaikkiaan Deere & Company laskee investoineensa tällä vuosikymmenellä suomalaiseen metsäkoneliiketoimintaan yli 50 miljoonaa euroa.

Lue lisää

Metsäkonetehtaat palaavat normaalivauhtiin koronan aiheuttaman komponenttipulan hellittäessä – uusien koneiden kauppa on hiipunut viime kuukausina

Ponsse alentamassa osinkoa 0,85 eurosta 0,3 euroon osakkeelta – yhtiön jatkuvuus pyritään varmistamaan epävarmassa tilanteessa

Metsäkonevalmistaja Komatsu Forest sulkee tehtaansa Uumajassa kolmeksi viikoksi – normaaliin tuotantoon toivotaan päästävän juhannuksen jälkeen

John Deere keskeyttää metsäkoneiden tuotannon Joensuussa pääsiäisen jälkeen – "Tuotanto pyritään käynnistämään jälleen mahdollisimman nopeasti"