Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Takan tuhkat voi viedä turvallisesti puutarhaan marjapensaille – perunamaalle ei kannata levittää

Tuhka sopii hyvin syyslannoitukseen. Happaman maan kasvit eivät emäksisestä tuhkasta pidä.
Kari Salonen
Nurmijärveläinen Matti Turpeinen levittää omakotitalonsa takan tuhkat puutarhaan marjapensaiden ja omenapuiden juureen.

Puun poltosta syntyvä tuhka voidaan levittää turvallisesti puutarhaan, toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty Bioenergia ry:stä sanoo.

Kotitalouksissa tuhkaa kertyy takoista, uuneista, kiukaista ja helloista. "Yleensä puun poltosta syntyy tuhkaa alle prosentin poltetusta puumäärästä, mikä sopii pieneenkin puutarhaan."

"Tuhkan voi sekoittaa esimerkiksi mullan kanssa perustettaessa uusia istutuksia. Se antaa samalla kevyen lannoituksen."

Tuhka on varsin emäksistä ja nostaa maan pH-arvoa. "Tuhkan liikakäyttöä on syytä välttää esimerkiksi perunoilla ja tomaateilla, jotka voivat vioittua liiasta emäksisyydestä."

Maan ph-arvon nouseminen liian korkeaksi esimerkiksi yhdessä kalkin kanssa voi aiheuttaa perunaruven lisääntymistä.

Myös Motivan asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell neuvoo kotitalouksia käyttämään tuhkaa puutarhassa. "Parhaita sijoituskohteita ovat marjapensaat, hedelmäpuut ja muu puusto, jonka juuristoalueelle tuhka levitellään."

Hän kuitenkin muistuttaa, että kattilasta saattaa irrota epäpuhtauksia tuhkaan. Epäpuhtauksia voi tulla, jos tulisijoissa poltetaan jotain muuta kuin puuta.

Kasvimaalle ja esimerkiksi juureksien kasvatukseen tuhkaa ei yleensä suositella sen sisältämien raskasmetallien vuoksi. Niitä ovat kadmium, lyijy ja arseeni.

Puhdasta lehtipuun tuhkaa voi käyttää myös kasvimaalla tai hyötypuutarhassa.

Tuhkaa ei kannata antaa happamassa maassa viihtyville kasveille. Niitä ovat esimerkiksi hortensia, alppiruusu, atsalea, pensasmustikka ja kanervat.

Tuhka sisältää kaliumia ja fosforia sekä hivenravinteita, mutta ei typpeä, joten se sopii erinomaisesti syyslannoitukseen. Tuhkassa on magnesiumia ja rautaa, joten tuhkalla voidaan korjata myös maan hivenravinnepuutoksia.

Tuhkan voi viedä myös jäteastiaan, jos sopivaa levityskohdetta ei ole tai sen epäillään sisältävän epäpuhtauksia.

"Tuhka kerätään ensin kuumuutta kestävään ja kannella suljettavaan astiaan. Kun tuhka on kunnolla jäähtynyt, se pakataan tiiviisti jätepussiin ja viedään sekajäteastiaan", Motivasta neuvotaan.

Tuhkan jäähtyminen kestää pitkään, ja tuhkan seassa olevat kytevät kekäleet voivat sytyttää jäteastian palamaan, jos se ei kestä kuumuutta.

Tuhkan voi viedä metsään, jos tuhkaa syntyy suuria määriä ja omistaa lähistöllä metsää. Esimerkiksi maatilojen kattiloiden tuhkat viedään yleensä metsälannoitteeksi. Pelloille niitä ei viedä, koska metalleja saattaa olla liikaa.

Tuhkaa käytetään myös maanrakennusaineena tienpohjissa.

Omakotitaloaan Nurmijärvellä asustava Matti Turpeinen lämmittää takkaa säännöllisesti ja myös ulkosauna sekä sikarihuone lämpenevät puulla. Tuhkat hän levittää puutarhaan.

"Tuhka on oiva aine takan lasiluukun puhdistamiseen. Kostealla talouspaperilla ja tuhkalla tulee kirkasta nopeasti."

Tuohiniitty muistuttaa nuohoamisen tärkeydestä kattiloissa. ”Jo yhden millimetrin paksuinen nokikerros lämmönvaihtopinnoilla huonontaa lämmönsiirtoa viisi prosenttia ja lisää polttoaineen kulutusta 2‒3 kiloa lämmityskertaa kohti.”

Biokattilan nuohoustarpeen voi päätellä savukaasun lämmön noususta. Noen ja karstan kertyminen kattilaan on yleensä oire palamisen ongelmista. Kun lämpötila on noussut 20−40 astetta verrattuna puhtaaseen kattilaan, on puhdistamisen aika, Tuohiniitty neuvoo.

Myös takkojen ja muiden tulisijojen hormit tulee nuohota säännöllisesti. Kiinteän polttoaineen kattiloiden savuhormit ja yhdyshormit nuohotaan kerran vuodessa.

Jos joku haluaisi myydä tuhkaa, tulisi hakeutua Ruokaviraston lannoitevalmisterekisteriin, Tuohiniitty toteaa.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Biokattilan nuohoustarpeen voi päätellä savukaasun lämmön noususta – jo yhden millin nokikerros heikentää kattilan tehoa viisi prosenttia

Tuohiniitty Euroopan bioenergiajärjestön puheenjohtajaksi

Oulun tuhkat viedään suometsiin – kasvu lisääntyy 40 vuodeksi

Tuhkasta potkua tieverkon kunnossapitoon? Karsii kustannuksia ja parantaa kantavuutta