Yle: Suomen hiilinielut ovat oletettuja pienempiä, joten päästövähennyksiä on löydettävä rutkasti lisää - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Yle: Suomen hiilinielut ovat oletettuja pienempiä, joten päästövähennyksiä on löydettävä rutkasti lisää

Uusia skenaarioita ja kustannusarvioita on luvassa perjantaina.
Kimmo Haimi
Hiilinieluun vaikuttavat esimerkiksi oletukset metsän kasvusta, hakkuista ja istutuksista.

Ylen mukaan arvio Suomen hiilinieluista on muuttunut olennaisesti keväästä. Kyse on Luonnonvarakeskus Luken tekemästä laskelmasta, jossa on laskettu hiilinielujen muuttumista tulevaisuudessa.

Luken aiemman laskelman mukaan vuoden 2035 nielun suuruus oli noin 35 miljoonaa hiilitonnia. Tuoreessa, vielä julkaisemattomassa arviossa luku on Ylen tietojen mukaan vain 17,9 miljoonaa tonnia.

Hiilinielulaskelmiin vaikuttavat esimerkiksi oletukset metsän kasvusta, metsähakkuista ja istutuksista. Mitä kauemmas tulevaisuutta ennakoidaan, sitä epävarmemmaksi laskelma käy.

Huomenna saadaan ensimmäisiä arvioita, mitä päästöjen vähentäminen voisi maksaa kansantaloudelle. Silloin julkaistaan hallituksen tilaamat skenaariot, joissa tutkimuslaitokset ovat VTT:n johdolla arvioineet mahdollisia tapoja saavuttaa hiilineutraalius.

Hallitus haluaa Suomesta hiilineutraalin. Tutkijoiden mukaan tavoite tarkoittaisi isoja muutoksia muun muassa maatalouteen.

Hiilineutraalius tarkoittaa, että vuonna 2035 Suomi ei enää kuormittaisi ilmakehää, kun nielut, suurimpana niistä metsät, sitoisivat hiiltä saman verran kuin sitä pääsee ilmaan eri päästölähteistä.

Mitä pienempiä hiilinielut ovat sitä rajumpia päästövähennyksiä tavoitteeseen pääsy edellyttää.

Ylen juttu aiheesta löytyy täältä.

Lue lisää

Kaupungit ratkaisevat rakentamis- toiminnan hiilijäljen

Tehokas nurmiviljely sitoo rajusti hiiltä

Karjanlanta ideologisessa hyötykäytössä

Luopumisen tuskaa turvetuotannossa