Aarre: Vaikeissa talvioloissa tehty ensiharvennus voi aiheuttaa todella ikävän yllätyksen – metsänomistajaa saattaa pahimmillaan odottaa jopa lasku - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Aarre: Vaikeissa talvioloissa tehty ensiharvennus voi aiheuttaa todella ikävän yllätyksen – metsänomistajaa saattaa pahimmillaan odottaa jopa lasku

Talvi on usein ainoa mahdollisuus soiden takana sijaitsevien leimikoiden hyödyntämiseen.
Kari Lindholm
”Vaikka lumi nostaa korjuukustannuksia, talvi mahdollistaa korjuun haastavilta kohteilta”, Pekka Kasurinen sanoo.

Lumiset ja leudot talvet haittaavat metsätöitä ja nostavat puunkorjuun kustannuksia Pohjois-Suomessa. Paksujen nietosten alla uinuva sula maa on nykyään yleistynyt. Silti leimikot on hakattava sopimusten mukaan ja puut kuljetettava tehtaalle ajoissa.

Talvella metsäkonetyö on hitaampaa kuin kesällä. Myös tiestön avaaminen tuiskujen jäljiltä maksaa, sillä auraaja voidaan joutua kutsumaan paikalle pitkienkin matkojen takaa. Mitä enemmän talvikorjuun aikana joudutaan käyttämään aurauskalustoa, sitä enemmän siitä koituu kustannuksia metsänomistajalle.

”Talvikorjuu on keskimäärin kolmanneksen kalliimpaa kuin kesäkorjuu”, sanoo Metsänhoitoyhdistys Sodankylän aluevastaava Pekka Kasurinen.

Talvisavotta sujuu kohtuullisin kustannuksin, mikäli leimikko sijaitsee yleisen tien tai metsätien varrella kantavilla mailla. Mikäli näin ei ole, eurot rupeavat karisemaan metsänomistajan lompakosta korjuuketjulle.

Puun myyjä huomaa talvihakkuun suuret kustannukset huonompana kantohintana varsinkin Lapissa, jossa kuljetuskilometrejä riittää mutta jossa puuta kasvaa hehtaarilla huomattavasti vähemmän kuin eteläisessä Suomessa.

”Parhailla eteläsuomalaisilla alueilla metsätalouden kokonaiskannattavuus on Lappiin verrattuna jopa kymmenkertainen ja Pohjois-Suomeen verrattuna noin viisinkertainen”, muistuttaa Luonnonvarakeskuksen ulkopuolinen tutkija Mikko Hyppönen.

Vaikeissa talvioloissa tehdyn ensiharvennuksen niukka puukauppatili saattaa vaihtua pahimmillaan jopa laskuksi metsänhoidon hyväksi tehdystä konetyöstä. Ensiharvennuksessa kuitupuumotteja kertyy niukasti mutta lumessa rypemistä sitäkin enemmän.

”Talvikorjuu on kuitenkin ainut keino sellaisilla kohteilla, jotka eivät ole kesäkorjuukelpoisia”, Hyppönen huomauttaa.

Mitä metsänomistajan on hyvä tietää talvikorjuusta? Lue Aarteen jutusta sodankyläläisten metsäkoneurakoitsijoiden vinkit.

Lue lisää

Aarre: Ainutlaatuiset vaivaisukot ovat suomalaiskirkkojen erikoisuus – vanhimpien arvellaan olevan peräisin 1600-luvulta

Klapibisnes tuo miltei puolet Vesa Pihlajamäen tulovirroista – päivätyössä mies käy Valmetin tehtaalla

Osaava metsän­hoito uhanalaista

Aarre: Niilo Reilin Toivo-koira etsii leimikoista kanalintujen pesiä – kymmenen hehtaarin tarkistus sujuu koiralta parissa tunnissa