Aarre: Savolaismetsurit raivaavat talvella lumikengät jalassa – ”Emme ymmärrä, miksi pitäisi lopettaa työt talveksi” - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Aarre: Savolaismetsurit raivaavat talvella lumikengät jalassa – ”Emme ymmärrä, miksi pitäisi lopettaa työt talveksi”

Talvella metsänraivaus voi olla jopa helpompaa kuin kesähelteellä. Lumikengät estävät hankeen uppoamisen.
Petri Jauhiainen
Ilman lumikenkiä metsään ei ole raivaussahan kanssa asiaa, jos lunta on yli polven. ”Lumikenkä upottaa hieman, joten siitä saa täyden hyödyn, kun lunta on yli 30 senttiä”, metsuri Kalle Pasanen sanoo.

Savossa toivotaan, että lumikenkien avulla tehty raivaustyö voisi muuttaa metsurin työn ympärivuotiseksi. Näin saataisiin houkuteltua alalle nuoria ja ehkäistäisiin metsänhoitorästien kasvua.

”Lumi hankaloittaa joskus kaadon suuntausta, mutta muuten emme ymmärrä, miksi metsurin pitäisi lopettaa työt talveksi. Raivaus sujuu talvella yhtä lailla kuin lumettomana aikana”, sanoo metsuriyrittäjä Kalle Pasanen Metsuripalvelu HaKa Oy:sta Kuopiosta.

HaKa on raivannut Kuopion seudulla lumikenkiä käyttäen jo vuosikymmenen. Vuosittain yritys raivaa talvisin toistasataa hehtaaria. HaKa pyrkii siihen, että metsuri raivaa 8–9 kuukautta, tekee istutuksia pari kuukautta ja lomailee lopun vuotta.

”Talviraivuun hehtaarimäärät kasvavat sitä mukaa kuin tietoisuus lumikenkäraivauksesta lisääntyy”, Pasanen arvioi.

Ihanteellinen kohde talviraivaukseen on 5–8-metrinen, lehtipuuvaltainen nuoren metsän kunnostuskuvio, jossa poistettava puusto on kasvatettavan puuston mitoissa.

Myös harvennusleimikoiden ennakkoraivaus onnistuu yleensä läpi talven.

”Talvella raivatuista leimikoista ei ole kuulunut valituksia motokuskeilta”, Kalle Pasanen toteaa.

Varhaisperkausta ei talvella tehdä, mutta varttuneemmat taimikot ja nuoret metsät sopivat talviraivuuseen hyvin.

Raivattava kuvio on tavallisimmin ryteikkö, jonne metsuri kävelee kuin seinästä sisään. Talvityö on suunniteltava samoin kuin sulan maan aikanakin.

”Puut on kaadettava sahatulle alueelle niin, että niiden ylitse ei tarvitse kulkea lumikengillä. Jos homma menee pyörimiseksi, on paras ajatella työ uudestaan”, HaKassa työskentelevä metsuri Pentti Rossi sanoo.

Millaiset lumikengät sopivat raivaukseen? Miltä talviraivaus näyttää? Lue koko juttu ja katso video Aarteen sivuilta.

Lue lisää

Arkkipiispa Leo nauttii metsästä ja sen yksityiskohdista – koronan hän sanoo saaneen ihmiset pelkäämään ei itsensä, vaan läheistensä puolesta

Aarre: Ainutlaatuiset vaivaisukot ovat suomalaiskirkkojen erikoisuus – vanhimpien arvellaan olevan peräisin 1600-luvulta

Klapibisnes tuo miltei puolet Vesa Pihlajamäen tulovirroista – päivätyössä mies käy Valmetin tehtaalla

Osaava metsän­hoito uhanalaista