Metsäteollisuus aloittaa työsulun sahoilla ja vaneritehtailla – "Työntekijäpuoli vaatii ainoastaan työajan lyhentämistä" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Metsäteollisuus aloittaa työsulun sahoilla ja vaneritehtailla – "Työntekijäpuoli vaatii ainoastaan työajan lyhentämistä"

Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä töihin. Työsululla on määrä vauhdittaa Teollisuusliiton paluuta neuvottelupöytään liiton kolmipäiväisen lakon päättyessä.
Juha Sinisalo
Työsulku koskee yhteensä 32:ta sahaa sekä vaneri-, viilu- ja liimapuutehdasta.

Metsäteollisuus aloittaa työsulun sahoilla ja vaneritehtailla eri puolilla maata 12. joulukuuta.

Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä kuuden vuorokauden mittaisen työsulun aikana töihin.

Työsululla on määrä vauhdittaa Teollisuusliiton paluuta neuvottelupöytään liiton kolmipäiväisen lakon päättyessä.

Työntekijäpuoli ei ole suostunut aidosti neuvottelemaan työehtosopimuksesta, vaan vaatii lakkoilemalla ainoastaan työajan lyhentämistä, Metsäteollisuus toteaa tiedotteessaan.

"Teollisuusliitto on toimillaan osoittanut täyttä haluttomuutta sopia uusista työehdoista. Työsulku on lakkoa vastaava työtaistelutoimi, jolla haluamme saada neuvottelut jatkumaan", Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

"Työsulku antaa Teollisuusliiton neuvottelijoille mahdollisuuden panna jäitä hattuun."

Metsäteollisuuden mukaan Teollisuusliitto lopetti poikkeuksellisesti neuvottelut mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksesta yli viikko ennen sopimuskauden päättymistä ja kesken osapuolten yhdessä aikatauluttamaa neuvotteluprosessia.

Lähes heti se ilmoitti kolmipäiväisestä lakosta mekaanisessa metsäteollisuudessa 9.–11. joulukuuta.

Työsulku koskee yhteensä 32:ta sahaa sekä vaneri-, viilu- ja liimapuutehdasta Metsä Groupin, Pölkyn, Stora Enson, UPM:n ja Versowoodin tuotantolaitoksissa.

Metsäteollisuuden mukaan työsulun piiriin kuuluvat tuotantolaitokset tuottavat noin puolet koko toimialan 3,2 miljardin euron vuosituotannosta.

Hollmén korostaa, että metsäteollisuuden ala on erittäin tukalassa kilpailutilanteessa, minkä lisäksi suhdanne on nyt laskeva.

"Kilpailemme Baltian maiden sekä Puolan ja Venäjän kanssa. Niissä työvoimakustannukset ovat alemmat ja työaika on pitempi kuin Suomessa. On täysin mahdotonta, että Suomen vastaus olisi lyhentää työaikaa laskevassa suhdanteessa", työmarkkinajohtaja linjaa.

Edellinen vastaava työsulku oli metsäteollisuudessa paperiteollisuuden kiistan yhteydessä vuonna 2005.

Juttua täydennetty 27.11.2019 klo 7.45 ja 8.56.

Lue lisää

Luonnonsuojelu on politisoitunutta

Metsäteollisuuden tuotteista syntyy 16,6 miljoonan hiilitonnin ilmastohyöty vuosittain

UPM:n Jyväskylän vaneritehdas on tehnyt tappiota pitkään – miljoonien investoinneilla ei ole onnistuttu kohentamaan kannattavuutta riittävästi

Metsät kannattaa laittaa nyt kuntoon