Metsä

Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto: Metsäteollisuus kurittaisi työntekijöiden tuloja lähes 20 prosentin leikkauksin

Vaatiiko alan globaali kilpailukyky tosiaan tällaisia jäätäviä alennuksia suomalaisen palkansaajan ansiotasoon, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kysyy.
Kari Salonen
Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina kolmen päivän lakoista kymmenellä toimialallaan 9.–11. joulukuuta. Mekaanisesta metsäteollisuudesta lakon piirissä on sahoja sekä vaneri- ja liimapuutehtaita.

Mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimusneuvottelut eivät työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton mukaan ole kaatuneet ajanpuutteeseen tai ammattiliiton haluttomuuteen.

Syynä sen sijaan on liiton mukaan työnantajapuolen täysin kohtuuttomat vaatimukset, jotka alentaisivat työntekijöiden tulotasoa lähes 20 prosenttia. Yksilötasolla leikkaus voisi pahimmillaan olla tätäkin enemmän.

"Metsäteollisuus ilmoittaa olevansa huolissaan alan globaalista kilpailukyvystä. Vaatiiko alan globaali kilpailukyky tosiaan tällaisia jäätäviä alennuksia suomalaisen palkansaajan ansiotasoon", Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kysyy tiedotteessa.

Metsäteollisuus on tuonut syksyn neuvottelupöytään vaatimuksia, jotka on Teollisuusliiton mukaan otettu pöyristyneinä vastaan palkansaajapuolella.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa on muun muassa esitetty palvelusvuosikorvauksen poistamista, sairausajan palkan leikkausta ja työajan lyhennyskorvauksen puolittamista. Leikkauksia tulisi myös arkipyhäkorvauksiin, jos työnantaja saisi tahtonsa läpi sinällään jo pienipalkkaisten puualan ammattilaisten kohdalla, tiedotteessa luetellaan.

Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen toteaa, että Metsäteollisuuden kanssa tes-ratkaisuja on haettu 15 eri neuvottelussa yli 60 tunnin ajan.

Siksi Metsäteollisuuden väitteet Teollisuusliiton neuvotteluhaluttomuudesta lähinnä hymyilyttävät häntä.

"Luulisi, että hitaammatkin työnantajapamput olisivat ehtineet tuossa ajassa antaa meidän esityksiimme jonkinlaista vastakaikua. Näin ei valitettavasti ole tapahtunut."

"Lieneekö syynä se, että Etelärannan mahtiliitto Teknologiateollisuus ei ole antanut Metsäteollisuuden neuvottelijoille lupaa tai tallimääräystä tähän", Alapartanen ihmettelee.

Työnantajapuoli toi neuvottelupöytään monen muun työnantajaliiton tavoin myös vaatimuksensa työajan 24 tunnin pidennyksen jatkamisesta, tiedotteessa todetaan.

Metsäteollisuuden alalle julistama työsulku koetaan Teollisuusliitossa lähinnä kostotoimeksi aiemmista työtaisteluista.

Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina kolmen päivän lakoista kymmenellä toimialallaan 9.–11. joulukuuta. Mekaanisesta metsäteollisuudesta lakon piirissä on sahoja sekä vaneri- ja liimapuutehtaita.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on kutsunut lakon osapuolet luokseen siten, että torstaina on vuorossa Teollisuusliiton kemian sektori, perjantaina teknologiasektori ja lauantaina mekaaninen metsäteollisuus.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Työtaistelu pysäyttää sahoja ja vaneritehtaita maanantaina – sovintoesitykselle ei nähty edellytyksiä

Sähköliiton lakko alkamassa huomenna – koskee yli kymmentä Teknologiateollisuuden jäsenyritystä

Näkymä työmarkkinoille: "Ei tämä hyvältä näytä"

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI