Metsä

Aarre: Pyy on taitava piileskelijä – Tiedätkö, miten myytti selittää linnun pienen koon?

Aikoinaan pyy on ollut tärkeä riistalintu, mutta kokonsa vuoksi se on aina jäänyt teeren ja metson varjoon.
Heikki Willamo
Keväällä pyyt nauttivat auringosta ja etsiskelevät tuulenkaatojen juurakoista kuivia hiekka- tai multalaikkuja rypemiseen.

Alle 40-senttinen ja vajaan puolen kilon painoinen pyy on metsäkanalinnuistamme pienin. Se on metsän värinen. Harmaan-, punaruskean- ja valkoisenkirjavan höyhenpuvun värit ovat kuin erilajisten puiden rungoilta lainattuja.

Sukupuolet ovat muuten samannäköiset, mutta koiraalla on musta kurkku ja pieni töyhtö, jota se kohottelee kiihdyksissään. Myös naaraan pystyyn nostetut päälaen höyhenet voivat joskus muistuttaa vähäistä töyhtöä, mutta sen kurkku on aina harmaankirjava.

Harvoin pyytä tosin pääsee niin tarkasti katselemaan, sillä lintu on elintavoiltaan varsin piileskelevä. Se painautuu lähestyttäessä liikkumattomaksi ja pyrähtää lopulta lentoon, jolloin siivistä lähtee luonteenomainen pärähdys. Yleensä se katoaa tiheikköön, mutta aina se ei lennä kauas. Joskus se vain nousee oksalle, ja jää siihen katselemaan tulijaa. Se kuikuilee hetken kaula pitkänä, hypähtää rungon taakse ja lentää sitten pois.

Aikoinaan pyy on ollut tärkeä riistalintu, mutta kokonsa vuoksi se on aina jäänyt teeren ja metson varjoon. Vähäisen koon selittää vanha myytti, jonka mukaan pyy oli linnuista vanhin ja myös suurin. Sen lentoonlähdöstä lähti valtava ääni, ”kun pyy pärähti, maa järähti”.

Luojajumala ei halunnut moista kokea, joten hän otti pyystä lihat kaikkien muiden lintujen luomiseen. Siitä ehkä tulee sanonta ”pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä”.

Ennen runsaslukuinen lintu on luokiteltu vaarantuneeksi, ja suunta on alaspäin. Miksi näin? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tieto-Finlandian voittajat lähtivät selvittämään, miten Suomen metsillä menee – "luonnon näkökulmasta ei oikeastaan ole hyvää kerrottavaa"

Aarre: Savolaismetsurit raivaavat talvella lumikengät jalassa – ”Emme ymmärrä, miksi pitäisi lopettaa työt talveksi”

Puu on muutakin kuin selluloosaa – tätä kaikkea siitä tulevaisuudessa saadaan

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI