MTK ja Metsäteollisuus ry pettyivät komission Green Dealiin – "Metsätalouden kokonaisvaltaista kestävyyttä ei mainita lainkaan" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

MTK ja Metsäteollisuus ry pettyivät komission Green Dealiin – "Metsätalouden kokonaisvaltaista kestävyyttä ei mainita lainkaan"

Metsien talouskäyttö jää EU:n uudessa ilmasto- ja ympäristösovussa monimuotoisuustavoitteiden varjoon, metsäalan toimijat arvioivat.
Jaana Kankaanpää
Juha Marttila toivoo komissiolta parempaa yhteistyötä.

Metsien käytön kokonaisvaltainen kestävyys on jäänyt liian vähälle huomiolle EU:n uudessa ilmastosopimuksessa (Green Deal), Metsäteollisuus ry ja MTK sanovat.

"Uusiutuvasta puuraaka-aineesta valmistetut tuotteet sekä hyvä ja kestävä metsänhoito hillitsevät ilmastonmuutosta. Tämä hyvä näkyy Green Dealissa aivan liian kapeasti", Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen kommentoi.

Suomen metsäalan toimijoiden mielestä on tärkeä pitää huolta siitä, että ennallistamis- ja metsittämistavoitteiden lisäksi myös metsien talouskäyttö on otettu huomioon. Ensimmäinen askel siihen on EU:n metsästrategia.

"Metsästrategia on nyt mukana, mutta alistettuna vahvasti osaksi luonnon monimuotoisuuden suojelua. Metsätalouden kokonaisvaltaista kestävyyttä ei mainita lainkaan osana strategian päivitystä", Jaatinen jatkaa.

Samaa mieltä on MTK.

"On pettymys, että komission Green Deal ei tunnista metsien taloudellisen käytön merkitystä. Suomalainen metsätalous on monitavoitteista, monimuotoista ja taloudellisesti kannattavaa ja pystyy siksi parhaiten vastaamaan myös ilmastohaasteisiin", puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Marttila toivoo, että komissio ottaa eri sektorit ja sidosryhmät mukaan Green Dealin sisällön rakentamiseen nykyistä aktiivisemmin.

Lue lisää

"Miksi ei näy päätöksiä hajauttavan yhteiskunnan puolesta" — MTK:n puheenjohtajan syyttävä sormi osoittaa keskustaa

EU:n pöydissä ystävämaa tunnetaan

Marttila luottaa siihen, että viljelijät ymmärtävät ilmastotoimien tärkeyden – "turvemaiden osalta pitää uskaltaa tarttua härkää sarvista"

EU:n turverahaston kutistuminen kolmannekseen hankaloittaa turpeen poltosta luopumista – Suomen osuus auki