Metsä

Kommentti: Ympäristöministeri astui Greenpeacen ansaan

MT:n metsätiimin esimies Jarmo Palokallio ottaa kantaa Greenpeacen tiedotteeseen.
Luonnonvarakeskuksen mukaan hakkuut jäävät tänä vuonna selvästi viimevuotisesta.

Radikaali ympäristöjärjestö Greenpeace rakensi torstaina ovelan ansan. Järjestö vaati viimevuotisen hakkuuennätyksen ja hiilinielujen pienenemisen takia hallitusta hätäistuntoon.

Greenpeacen uutinen ei ollut varsinainen uutinen. Jo pitkään on ollut tiedossa, että metsien hakkuut nousivat viime vuonna ennätyksellisesti 78,2 miljoonaan kuutioon.

Ilmeisesti metsätilastojen seuraaminen ei kuulu Greenpeacen vahvuuksiin. Sen voi päätellä järjestön johdon järkytyksestä.

“Tämä on karmea tieto ja äärimmäisen painava muistutus siitä, että Suomen metsien käyttö ei ole kunnossa”, totesi Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Järjestön viesti upposi otolliseen maahan. Helsingin Sanomat uutisoi, että Suomen metsien hiilinielut romahtivat hakkuiden takia. Ilmeisesti asia tuli uutena myös maan valtalehdelle.

"Se on ihan selvä, että hakkuumäärät eivät voi olla samalla tasolla kuin ne olivat viime vuonna", ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) totesi HS:n haastattelussa.

Todellisuus on tarua ihmeellisempi. Vaikka metsistä korjattiin viime vuonna ennätysmäärä puuta, hakkuut jäivät vielä kauaksi noin 84 miljoonan kuution kestävästä hakkuumahdollisuudesta.

Reserviä jäi suuren biotuotetehtaan puunkäytön verran. Puhumattakaan metsien kasvusta, joka oli 30 miljoonaa kuutiota metsien ennätyskäyttöä suurempi.

Uutinen oli kaikkineen hyvin tarkoitushakuinen. Luonnonvarakeskuksen mukaan hakkuut jäävät tänä vuonna selvästi viimevuotisesta. Ja ensi vuonna suunta jatkuu samana, sillä puukauppa on käynyt yli neljännestä aiempaa hitaammin.

Jo nyt siis tiedetään, että metsien hiilinielut ovat tänä vuonna reippaassa kasvussa, joka jatkuu myös ensi vuonna.

Jostain syystä Greenpeace ei tätä ilosanomaa kuitenkaan halunnut levittää.

Jos maailma halutaan metsillä pelastaa, silloin metsiä pitää hoitaa ja hakata pitkäjänteisesti. Sillä tavalla saadaan hiilivarastot ja hiilinielut kasvuun.

Greenpeacea se ei kiinnosta.

Kyse on valtapelistä. Ympäristöjärjestöt käyttävät valtaansa vaatimalla metsien käytön rajoittamista.

Jos metsien hiilivarastoa ja hiilensidontaa aletaan oikeasti kasvattaa, puhevalta siirtyy metsänomistajille ja muille metsätalouden edustajille.

Sitä ympäristöjärjestöt eivät halua. Se olisi niiden tuho, joten ne eivät suostu edes kunnolla keskustelemaan metsien hiilensidonnasta kiertoaikatasolla.

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI