Metsä

Stora Enson Enocellin tehtaan uusi liukosellulinja valmistui Uimaharjussa – liukosellusta suuri osa myydään tekstiiliteollisuuteen Kiinaan

Uudenlaista kuitupohjaista pintamateriaalia on hyödynnetty myös Eduskuntatalossa ja Helsingin keskustakirjastossa Oodissa.
Lari Lievonen
Joensuun Uimaharjussa sijaitseva Stora Enson Enocellin tehdas on valmistanut koivusta liukosellua jo vuodesta 2012 lähtien. Nyt käyttöön otetulla uudella linjalla liukosellua valmistetaan myös havupuusta.

Stora Enson Enocellin sellutehtaan 52 miljoonan euron investointi uuteen liukosellulinjaan on valmistunut. Ensimmäiset asiakastoimitukset tekstiileissä käytettävää havuliukosellua ovat lähteneet tehtaalta, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Enocellin tehdas on muunnettu valmistamaan etenkin tekstiiliteollisuudessa raaka-aineena käytettävää liukosellua.

Joensuun Uimaharjussa sijaitseva tehdas on valmistanut koivusta liukosellua jo vuodesta 2012 lähtien. Nyt käyttöön otetulla uudella linjalla liukosellua valmistetaan myös havupuusta.

”Valmistamamme liukosellun päämarkkina-alue on Kiina, mutta liukosellua jatkojalostetaan myös Suomessa eri käyttökohteisiin kuten akustiseksi pinnaksi rakennuksiin”, Stora Enson Enocelllin tehtaan johtaja Sauli Purho kertoo.

Uudenlaista kuitupohjaista pintamateriaalia on hyödynnetty Purhon mukaan esimerkiksi Eduskuntatalossa ja Helsingin keskustakirjastossa Oodissa.

Enocellin tehtaan vuotuinen liukosellukapasiteetti on 430 000 tonnia. Uusitulla tuotantolinjalla voidaan liukosellun lisäksi valmistaa myös perinteistä paperin valmistuksessa käytettävää havusellua.

Uusiutuvien puupohjaisten tekstiilien kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti. Taustalla on kuitukankaiden kasvava kysyntä ja tekstiiliteollisuuden kiinnostus viskoosia ja muita vastaavia materiaaleja kohtaan.

”Liukosellua voidaan käyttää korvaamaan paljon vettä kuluttavaa puuvillaa ja erilaisia uusiutumattomia öljypohjaisia materiaaleja, kuten polyesteriä", Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström sanoo.

Stora Enso kehittää puupohjaisia tekstiili-innovaatioita yhteistyökumppaneiden kanssa.

Vuonna 2018 Stora Enso ryhtyi H&M:n, Inter Ikean ja innovoija Lars Stigssonin kanssa yhteistyöhön TreeToTextile-yhtiössä, jonka tavoitteena on kehittää uusia vastuullisesti ja kustannustehokkaasti tuotettuja tekstiilikuituja.

Stora Enso on osallistunut vuodesta 2013 lähtien uuden tekstiilikuitujen valmistamiseen käytettävän Ioncell-menetelmän kehittämiseen yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

”Tätä on odotettu" – Uimaharjun sellutehdas sai 50-vuotislahjana ison investoinnin

Stora Enso investoi Uimaharjuun ja Imatralle 94 miljoonaa euroa – yhtiön tulos parani

Stora Enso investoi Uimaharjun sahaan 10 miljoonaa euroa – kuivaamoja ja sahauslinjaa uusitaan

Uimaharjun liukosellusta ja Sunilan ligniinistä puupohjaista hiilikuitua – Stora Enso aloittaa yhteistyön Cordenka-yhtiön kanssa Saksassa